ΑΘΗΝΑ
07:46
|
20.04.2024
Αφίχθη η πρώτη παρτίδα του εξοπλιστικού προγράμματος-μαμούθ για την αμυντική ενίσχυση της Βαρσοβίας εν μέσω του Ουκρανικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ υποδέχθηκαν επίσημα στο πολωνικό λιμάνι της Γκντίνια την πρώτη αποστολή νοτιοκορεατικών οπλισμών – άρματα μάχης K2 και  αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου K9, που αγόρασε η Πολωνία νωρίτερα το 2022 από τη Νότια Κορέα.

Η συμφωνία-πλαίσιο με τη νοτιοκορατική Hyundai Rotem προβλέπει την αγορά συνολικά 1.000 αρμάτων μάχης K2 και την εξελιγμένη έκδοση K2PL, μαζί με οχήματα τεχνικής προστασίας, τεχνική υποστήριξη καθώς και εκπαίδευση και επιμελητεία.

Τα ίδια προβλέπει και η συμφωνία-πλαίσιο με την Hanwha Defense, για την προμήθεια συνολικά 672 αυτοκινούμενων οβίδων K9A1 και την πολωνική έκδοση K9PL.

Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την άφιξη και παραλαβή των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης και των πυροβόλων από το λιμάνι της Γκντίνια, γεγονός που σηματοδοτεί την άμεση ενίσχυση του οπλοστασίου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας εν μέσω του Ουκρανικού. Παράλληλα, δίνει στη Βαρσοβία την ευκαιρία να στείλει παλαιότερο, σοβιετικού τύπου, στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να χρησιμοποιηθεί απέναντι στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι συμβάσεις για την άφιξη των πρώτων 180 αρμάτων μάχης μεταξύ 2022 και 2025 και 212 οβίδων μεταξύ 2022 και 2026 υπογράφηκαν στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

«Μόνο ο ηρωισμός ενός στρατιώτη εξοπλισμένου με σύγχρονα, αποτελεσματικά όπλα μπορεί να σταματήσει τις ρωσικές αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και τη ρωσική βαρβαρότητα», δήλωσε ο πρόεδρος Ντούντα κατά τη διάρκεια της τελετής.

«Για να αποτραπεί η επιθετικότητα, είναι απαραίτητο να σταματήσει ο εχθρός να έχει αυτόν τον εξοπλισμό από τον στρατό», πρόσθεσε.

Ο Μάριους Μπλάστσακ, με τη σειρά του, σημείωσε ότι «ο καλά εξοπλισμένος στρατός είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια σε έναν επιτιθέμενο». «Δεν θα σταματήσουμε σε αυτό το μονοπάτι που στοχεύει στην ενίσχυση του Πολωνικού Στρατού, στόχος του οποίου είναι η ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξοπλισμών της Πολωνίας, ο στρατός της χώρας θα έχει τελικά δύο τύπους αρμάτων: ένα βαρύτερο – το αμερικανικό M1 Abrams – και ένα ελαφρύτερο – το νοτιοκορεατικό K2, με μεγαλύτερη ικανότητα να ξεπερνά τα εμπόδια. Και οι δύο τύποι προορίζονται να είναι λειτουργικά συμπληρωματικοί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα