Την προηγούμενη Πέμπτη, ο Τύπος της Μιανμάρ ανέφερε ότι ένα στρατοδικείο καταδίκασε έντεκα αντιφρονούντες σε θάνατο, μεταξύ των οποίων επτά φοιτητές.
Αυτή η ποινή είναι η πρώτη του είδους της από τον Ιούλιο, όταν η δικτατορία εκτέλεσε τέσσερις ακτιβιστές, κάτι που αντιπροσώπευε την πρώτη εφαρμογή της θανατικής ποινής σε αυτή τη χώρα της Ασίας από το 1988.
Η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου Dagon υπενθύμισε ότι οι επτά φοιτητές που καταδικάστηκαν αυτή την εβδομάδα συνελήφθησαν στις 21 Απριλίου με την κατηγορία της δολοφονίας ενός διευθυντή τράπεζας και πρώην στρατιωτικού.
Τέσσερις άλλοι νεαροί καταδικάστηκαν επίσης σε θάνατο που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη δολοφονία ενός αξιωματούχου, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης Khit Khit.
Συγγενείς μερικών από τους επτά φοιτητές της Μιανμάρ που καταδικάστηκαν σε θάνατο έκαναν έκκληση την Τρίτη για παγκόσμια βοήθεια, καθώς επέκριναν την απόφαση ως νέα προσπάθεια της χούντας να εξαλείψει την οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία.
Οι φοιτητές, όλοι κάτω των 25 ετών, καταδικάστηκαν από στρατοδικείο για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε ένοπλη επίθεση τον Απρίλιο, όπου σκοτώθηκε ένας πρώην στρατιωτικός. Είναι μεταξύ των περισσότερων από 130 ατόμων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τότε που ο στρατός ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα πέρυσι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Όλα τα μέλη της οικογένειας είναι τσακισμένα ψυχολογικά. Τα παιδιά μας έχουν ένα καταπληκτικό μέλλον. Θέλω να ζητήσω από τον κόσμο να μας βοηθήσει», είπε τηλεφωνικά μια αδερφή ενός από τους φοιτητές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η καταδίκη των φοιτητών του Πανεπιστημίου Dagon τον περασμένο μήνα έρχεται μετά την παγκόσμια καταδίκη του στρατού της Μιανμάρ για την εκτέλεση τεσσάρων ακτιβιστών της δημοκρατίας τον Ιούλιο, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για βοήθεια σε «τρομοκρατικές ενέργειες».
Ήταν οι πρώτες εκτελέσεις της χώρας εδώ και δεκαετίες.
Ακτιβιστές για τα δικαιώματα λένε ότι η χούντα χρησιμοποιεί πλέον τακτικά τη θανατική ποινή ως «πολιτικό εργαλείο» και ζήτησαν μορατόριουμ στη θανατική ποινή με στόχο την πλήρη κατάργησή της.
«Καταφεύγοντας στη χρήση των θανατικών ποινών ως πολιτικού εργαλείου για τη συντριβή της αντιπολίτευσης, ο στρατός επιβεβαιώνει την περιφρόνησή του για τις προσπάθειες του ASEAN και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα για τον τερματισμό της βίας», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βόλκερ Τουρκ σε σχετική δήλωση Παρασκευή.
Περισσότεροι από 16.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 13.000 από αυτούς παραμένουν υπό κράτηση μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με την Assistance Association for Political Prisoners (AAPP), μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τεκμηριώνει παραβιάσεις από τον στρατό της Μιανμάρ.
Ο Thein Shwe, πατέρας ενός άλλου καταδικασμένου μαθητή, δάκρυσε καθώς αποκάλεσε την τιμωρία «άδικη».
«Καταλαβαίνουμε ότι είναι στη φυλακή, αλλά θέλουμε απλώς να είναι ζωντανός», είπε.
Ένας εκπρόσωπος της χούντας δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό. Ο στρατός είπε ότι τα δικαστήρια της Μιανμάρ είναι ανεξάρτητα και οι συλληφθέντες έχουν τη δέουσα διαδικασία.
Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα πότε θα πραγματοποιηθεί η θανατική ποινή των φοιτητών από τις αρχές της χούντας στη Μιανμάρ.