«Κυνικός είναι αυτός που ξέρει την τιμή όλων των πραγμάτων, αλλά την αξία κανενός», σύμφωνα με τον Όσκαρ Ουάιλντ.
Διαπίστωση, η οποία στην πράξη αποδεικνύεται αναλλοίωτη έως σήμερα, καθώς η κυβέρνηση εμφορείται -κατά τα φαινόμενα- από τραπεζοκεντρικό κυνισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, για το 2022 έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 44.000 πλειστηριασμοί, και πρώτης κατοικίας, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι!
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ (ΕΕΚΕ/ΓΣΕΕ), το ισχύον πλαίσιο αν και ασφυκτικό για τους οφειλέτες (που μόνο λίγοι δεν είναι), παρέχει την ευκαιρία να προλάβουν ή και να παρέμβουν σε διάφορα σημεία της διαδικασίας, ασκώντας ακόμη και ανακοπή, ζητώντας την ακυρότητα της έκθεσης πλειστηριασμού και κατακύρωσης, μέσα σε προθεσμία εξήντα ημερών από την μεταγραφή της κατακυρωτικής έκθεσης στο υποθηκοφυλακείο-κτηματολόγιο ή ακόμη και 15 ημέρες πριν τον πλειστηριασμό μπορούν να διεκδικήσουν και να πετύχουν εξάμηνη αναστολή.
Πρόσεξε τα… σημάδια
Σύμφωνα με την ΕΕΚΕ, πολλές φορές ο οφειλέτης δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των εγγράφων που του κοινοποιούνται, με αποτέλεσμα να φτάνει ένα βήμα πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου του (ακόμα και της μοναδικής κατοικίας του) το οποίο, τελικά, αλλάζει χέρια σε λίγες στιγμές.
Η διαδικασία που προηγείται του πλειστηριασμού, όταν αυτός επισπεύδεται από ιδιώτη (π.χ. Τράπεζα ή Fund;), περιλαμβάνει οκτώ βήματα:
1ο Βήμα: Για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, θα πρέπει ο δανειστής να έχει αποκτήσει και κοινοποιήσει στον οφειλέτη τον λεγόμενο εκτελεστό τίτλο, ο οποίος μπορεί να είναι τελεσίδικη ή προσωρινά εκτελεστή δικαστική απόφαση, διαταγή πληρωμής κλπ. Η επίδοση αυτή (δια δικαστικού επιμελητή) αντιγράφου του απογράφου του εκτελεστού τίτλου μαζί με επιταγή προς εκτέλεση/πληρωμή, αποτελεί την εναρκτήρια πράξη της αναγκαστικής εκτέλεσης.
2ο Βήμα: Μετά από τρεις εργάσιμες ημέρες από την επομένη της επίδοσης, ο δανειστής μπορεί να επιβάλει κατάσχεση σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, κινητά ή ακίνητα. Με την κατάσχεση οδηγούμαστε στην υλική και νομική δέσμευση του πράγματος, χάνουμε δε την εξουσία διάθεσής του έκτοτε (δηλ. δεν μπορούμε να το μεταβιβάσουμε πλέον). Επίσης, αν το ακίνητο νοικιαστεί από τον οφειλέτη μετά την κατάσχεση, αυτός που το αποκτά μετά τον πλειστηριασμό μπορεί να καταγγείλει τη μίσθωση μέσα σε δύο μήνες από την απόκτησή του.
3ο Βήμα: Για την κατάσχεση, συντάσσεται η κατασχετήρια έκθεση από τον δικαστικό επιμελητή, η οποία πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, ακριβή περιγραφή του κατασχεμένου πράγματος, αναφορά της εκτίμησης του κατασχεμένου, τιμή πρώτης προσφοράς, αναφορά του εκτελεστού τίτλου, της ημέρας, του τόπου του πλειστηριασμού και το όνομα του υπαλλήλου αυτού (συμβολαιογράφου). Η κατασχετήρια έκθεση επιδίδεται στον οφειλέτη είτε την ίδια στιγμή είτε το αργότερο εντός οκτώ ημερών.
4ο Βήμα: Μέσα σε πέντε ημέρες από την κατάσχεση, πρέπει να επιδοθεί αντίγραφο της έκθεσης στον υποθηκοφύλακα (κτηματολόγιο) της περιφέρειας που βρίσκεται το ακίνητο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επιτρέπονται περισσότερες της μίας κατασχέσεις του ίδιου ακινήτου, η κάθε διαδικασία δε, κινείται παράλληλα και ξεχωριστά.
5ο Βήμα: Η ημερομηνία του πλειστηριασμού ορίζεται υποχρεωτικά στην κατασχετήρια έκθεση μέσα σε επτά μήνες και πάντως όχι από οκτώ μήνες μετά την ημέρα περάτωσης της κατάσχεσης. Αν η ημερομηνία αυτή προσδιοριστεί για τον Αύγουστο, τότε μεταφέρεται για τον επόμενο μήνα.
6ο Βήμα: Το αργότερο μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την κατάσχεση, πρέπει να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης που περιέχει, μεταξύ άλλων, συνοπτική περιγραφή του ακινήτου, μνεία των υποθηκών που υπάρχουν σε αυτό, την τιμή πρώτης προσφοράς κλπ.
7ο Βήμα: Δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό ο οφειλέτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή κατά της κατασχετήριας έκθεσης ζητώντας τη διόρθωσή της ως προς την περιγραφή του ακινήτου, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς.
Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πλειστηριασμός δεν έγινε κατά την ημέρα που είχε οριστεί, επισπεύδεται πάλι με δήλωση του δανειστή που κατατίθεται στον συμβολαιογράφο ο οποίος ορίζει νέα ημερομηνία πλειστηριασμού, δυο μήνες από την ημέρα της δήλωσης και όχι πάντως μετά την παρέλευση τριών μηνών από την ημέρα αυτή.
Ο συμβολαιογράφος εντός πέντε ημερών, μεριμνά ώστε να αναρτηθεί η γνωστοποίηση της δήλωσης και η ημέρα του πλειστηριασμού στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
8ο Βήμα: Με αίτηση του οφειλέτη, που ασκείται τουλάχιστον δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό στο αρμόδιο δικαστήριο, μπορεί να ανασταλεί η διενέργεια του πλειστηριασμού έως έξι μήνες από την αρχική ημερομηνία του, εφόσον προσδοκάται ότι ο οφειλέτης θα ικανοποιήσει σε αυτό το διάστημα τον δανειστή ή ότι τότε θα επιτευχθεί μεγαλύτερο πλειστηρίασμα.
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, καλεί τους δανειολήπτες και τους καταναλωτές γενικότερα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να επικοινωνούν μαζί της στα ακόλουθα στοιχεία:
On line φόρμα υποβολής αιτήματος: https://eeke.gr/activities-of-e-e-k-e-2/rithmisi-ofilon/
e-mail: [email protected]
Τel :210-8817730
Web: www.eeke.gr
fb: www.facebook.com/enosikatanaloton/