ΑΘΗΝΑ
13:12
|
22.11.2024
Ο δικαστής Τζον Μπέιτς απέρριψε την αγωγή λέγοντας ότι ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είχε ασυλία που χορηγήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανός δικαστής απέρριψε την Τρίτη αγωγή εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τον φερόμενο ρόλο του στη δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής της Ουάσιγκτον Τζον Μπέιτς αποδέχθηκε τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας τον Σεπτέμβριο, απολαμβάνει ασυλίας στα αμερικανικά δικαστήρια ως αρχηγός ξένου κράτους.

Ο Μπέιτς είπε ότι η πολιτική αγωγή που κατατέθηκε από τη χήρα του δημοσιογράφου Κασόγκι, Χατιτσέ Τζενγκίζ και την ακτιβιστική του ομάδα DAWN, προκάλεσε ένα «ισχυρό» και «αξιοκρατικό» επιχείρημα ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία.

Ωστόσο, αποφάνθηκε ότι δεν είχε καμία εξουσία να απορρίψει την επίσημη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, που υπέβαλε σε επίσημη δήλωση στο δικαστήριο στις 17 Νοεμβρίου, ότι ο πρίγκιπας είχε ασυλία ως ξένος ηγέτης.

Ακόμα κι αν ο πρίγκιπας διορίστηκε πρωθυπουργός πριν από λίγες εβδομάδες, η εκτελεστική εξουσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ «παραμένει υπεύθυνη για τις εξωτερικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, και μια αντίθετη απόφαση για την ασυλία του Μπιν Σαλμάν από αυτό το Δικαστήριο θα παρέμβει αδικαιολόγητα σε αυτές τις ευθύνες», είπε ο Μπέιτς. .

Είπε ότι οι «αξιόπιστοι» ισχυρισμοί για τη δολοφονία, η χρονική στιγμή της ανάδειξης του πρίγκιπα πρωθυπουργού και η ώρα υποβολής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τον άφησαν με «ανησυχία».

Αλλά ο Μπέιτς είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή στην υπόθεση.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ήταν ο de facto ηγεμόνας του βασιλείου για αρκετά χρόνια υπό τον πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν.

Ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές του πρίγκιπα, ο Κασόγκι ήταν δημοσιογράφος και ακτιβιστής με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ταξίδεψε στην Τουρκία με την αρραβωνιαστικιά του για να λάβει έγγραφα για τον γάμο τους από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Αφού μπήκε στο προξενείο, ο Κασόγκι καταλήφθηκε και δολοφονήθηκε από μια ομάδα πρακτόρων του σαουδαραβικού καθεστώτος, το σώμα του διαμελίστηκε και απορρίφθηκε.

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας το 2020 καταδίκασε οκτώ άτομα από επτά έως 20 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία.

Πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποχαρακτήρισε μια έκθεση πληροφοριών που έδειχνε ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είχε εγκρίνει την επιχείρηση κατά του Κασόγκι, έναν ισχυρισμό που οι σαουδαραβικές αρχές αρνούνται.

Η δολοφονία τέντωσε βαθιά τους δεσμούς μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ.

Ωστόσο, καθοδηγούμενος από τις ανάγκες της πολιτικής της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα την απειλή από το Ιράν, και την ισχύ της Σαουδικής Αραβίας στις αγορές πετρελαίου, ο Μπάιντεν ταξίδεψε στη χώρα τον Ιούλιο σε μια κίνηση που θεωρείται εν μέρει με στόχο να αφήσει πίσω την υπόθεση της δολοφονίας.

Ο Μπάιντεν ανέφερε το ζήτημα στις συνομιλίες του με τον διάδοχο, χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία «εξωφρενική».

Μετά την απόφαση του διακαστηρίου, η αρραβωνιαστικά του Κασόγκι, Χατιτζέ Τζενγκίζ, δήλωσε για την απόφαση: «Ο Τζαμάλ πέθανε ξανά σήμερα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Η Κίνα ζητά αυτοσυγκράτηση μετά την ανταλλαγή επιθέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα