Η Πολωνία ετοιμάζεται να αναπτύξει το γερμανικό σύστημα αεράμυνας Patriot στην δική της επικράτεια, μετά την άρνηση του Βερολίνου να τοποθετήσει αυτό το σύστημα στην Ουκρανία, ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μάριους Μπλάστσακ.
Η Γερμανία πρόσφερε τον περασμένο μήνα στην Πολωνία το σύστημα Patriot προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια του εναέριου χώρου της, μετά τη συντριβή ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πύραυλου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο πολιτών στα ανατολικά σύνορα της χώρας.
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας ζήτησε αργότερα από τη Γερμανία να στείλει τις συστοιχίες των Patriot στην Ουκρανία, αλλά το Βερολίνο αντέτεινε ότι το ενδεχόμενο αυτό όφειλε να συζητηθεί στο NATO. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του σχολίασε πως η απόφαση επαφιόταν στη γερμανική κυβέρνηση, που τελικά έμεινε σταθερή στην άρνησή της, δηλώνοντας ότι οι συστοιχίες των Patriot αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης αεράμυνας του ΝΑΤΟ και θα αναπτυχθούν μόνο στο έδαφος του ΝΑΤΟ.
«Αφού μίλησα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, με απογοήτευση αποδέχτηκα την απόφαση να απορριφθεί η υποστήριξη της Ουκρανίας. Η ανάπτυξη των Patriots στη δυτική Ουκρανία θα ενίσχυε την ασφάλεια τόσο των Πολωνών όσο και των Ουκρανών», έγραψε ο Μπλάστσακ στο Twitter, χθες το βράδυ.
«Έτσι προχωράμε σε τεχνικές ρυθμίσεις για την τοποθέτηση των εκτοξευτών στην Πολωνία και τη σύνδεσή τους με το σύστημα διοίκησης μας», πρόσθεσε.
Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας αντιμετώπισε σημαντική κριτική από πολιτικούς αντιπάλους και σχολιαστές όταν ζήτησε την εγκατάσταση των Patriot στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι η Πολωνία δεν το ήθελε. Οι επικριτές κατηγόρησαν το κόμμα ότι διακινδύνευσε την ασφάλεια του έθνους σε μια περίοδο πολέμου στη γειτονική Ουκρανία, επιδιώκοντας να υποκινήσει το αντιγερμανικό αίσθημα.
Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε σημαντική υποστήριξη από τους πολίτες για την εγκατάσταση του γερμανικού εκτοξευτή πυραύλων στην Πολωνία, όπου θα ενισχύσει την άμυνα που έχει ήδη ενισχυθεί μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.