ΑΘΗΝΑ
14:35
|
20.04.2024
Η πρώτη επισήμως επιβεβαιωμένη δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τη εξουσία πέρυσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διοίκηση των Ταλιμπάν σκότωσε την Τετάρτη έναν άνδρα που κατηγορήθηκε για φόνο στο δυτικό Αφγανιστάν, είπε ο εκπρόσωπός της, στην πρώτη επισήμως επιβεβαιωμένη δημόσια εκτέλεση από τότε που η ομάδα ανέλαβε την εξουσία πέρυσι.

Η εκτέλεση στη δυτική επαρχία Φάραχ επιβλήθηκε σε έναν άνδρα που κατηγορήθηκε ότι μαχαίρωσε άλλον άνδρα μέχρι θανάτου το 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, και παρευρέθηκαν ανώτεροι αξιωματούχοι της οργάνωσης.

Η υπόθεση διερευνήθηκε από τρία δικαστήρια και εξουσιοδοτήθηκε από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της ομάδας, ο οποίος εδρεύει στη νότια επαρχία Κανταχάρ, είπε ο Μουτζαχίντ. Δεν είπε πώς εκτελέστηκε ο άνδρας.

Περισσότεροι από δώδεκα ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν παρευρέθηκαν στην εκτέλεση, είπε ο Μουτζαχίντ, μεταξύ των οποίων ο εν ενεργεία υπουργός Εσωτερικών και ο αναπληρωτής αναπληρωτής πρωθυπουργός Αμπντούλ Γκανι Μπαρανταρ, καθώς και ο ανώτατος δικαστής της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

Η εκτέλεση έρχεται αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε ότι οι δημόσιες μαστιγώσεις ανδρών και γυναικών που κατηγορούνται για αδικήματα όπως ληστεία και μοιχεία είχαν λάβει χώρα σε αρκετές επαρχίες τις τελευταίες εβδομάδες, μια πιθανή επιστροφή σε πρακτικές που ήταν κοινές στον σκληροπυρηνικό κανόνα των ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990.

Ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τον περασμένο μήνα τις αρχές των Ταλιμπάν να σταματήσουν αμέσως τη χρήση του δημόσιου μαστιγώματος στο Αφγανιστάν.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν συναντήθηκε με δικαστές τον Νοέμβριο και είπε ότι θα πρέπει να επιβάλουν τιμωρίες σύμφωνα με το νόμο της σαρία, όπως αναφέρει η δήλωση του δικαστηρίου.

Δημόσιες μαστιγώσεις και εκτελέσεις με λιθοβολισμό πραγματοποιήθηκαν υπό την προηγούμενη κυριαρχία των Ταλιμπάν το 1996-2001.

Τέτοιες ποινές αργότερα έγιναν σπάνιες και καταδικάστηκαν από τις υποστηριζόμενες από ξένες αφγανικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν, αν και η θανατική ποινή παρέμεινε νόμιμη στο Αφγανιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα