ΑΘΗΝΑ
07:51
|
26.04.2024
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως η μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ επιστρέφει στις ΗΠΑ, αφότου ανταλλάχθηκε με τον Ρώσο κρατούμενο στις ΗΠΑ Βίκτορ Μπουτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, αφέθηκε ελεύθερη από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την Πέμπτη.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα ανέφερε στο CNN ότι η ανταλλαγή αφορά τον καταδικασμένο από τις ΗΠΑ για εμπόριο όπλων, Βίκτορ Μπουτ.

«Πριν από λίγες στιγμές μίλησα με την Μπρίτνεϊ Γκρίνερ», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter. «Είναι ασφαλής. Είναι σε ένα αεροπλάνο. Είναι στο δρόμο για το σπίτι της».
Η ανταλλαγή δεν περιελάμβανε έναν άλλο Αμερικανό, που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε αδίκως κρατούμενο, τον Πολ Γουίλαν.

Ο Μπάιντεν έδωσε την τελική έγκριση για την ανταλλαγή κρατουμένων για την απελευθέρωση της Γκρίνερ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την ανταλλαγή, καθώς αυτή λάμβανε χώρα σήμερα το πρωί.

Μόλις συνέβη αυτό, ο Μπάιντεν μίλησε με την Γκρίνερ από το Οβάλ Γραφείο, από κοινού με τη σύζυγο της Γκρίνερ, Σερέλ, την αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, και τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν ήταν «προσωπικά εμπλεκόμενος και σε συνεχή επαφή» με την ομάδα του, καθώς αυτή η συμφωνία συνάφθηκε τις τελευταίες ημέρες και αφού έδωσε στο προσωπικό του πράσινο φως για την εκτέλεση της ανταλλαγής. Οι ενημερώσεις –και οι ερωτήσεις που έκανε ο Μπάιντεν στην ομάδα του– ήταν συνεχείς, λέει ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτή ήταν η σωστή συμφωνία ήταν «η μόνη συμφωνία που μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή».

https://twitter.com/POTUS/status/1600847417980526593

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο Μπουτ επέστρεψε στη Ρωσία, σύμφωνα με το RIA Novosti, που επικαλέστηκε το υπουργείο Εξωτερικών. Η ανταλλαγή κρατουμένων με την Γκρίνερ «ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι», πρόσθεσαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Μπουτ, που στις ΗΠΑ του έχει αποδοθεί το παρατσούκλι «Έμπορος του Θανάτου», είναι ένας πρώην σοβιετικός στρατιωτικός που εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία της συνωμοσίας για να σκοτώσει Αμερικανούς, την απόκτηση και εξαγωγή αντιαεροπορικών πυραύλων και την παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Η Μόσχα είχε καταδικάσει την καταδίκη του το 2012 ως «αβάσιμη και προκατειλημμένη», ενώ και ο Μπουτ υποστήριξε ότι είναι αθώος.

Η Γκρίνερ – η οποία, για χρόνια, έπαιζε σε μια ρωσική γυναικεία ομάδα μπάσκετ – κρατείτο από τον Φεβρουάριο, όταν συνελήφθη με την κατηγορία λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε αεροδρόμιο της Μόσχας. Παρά την κατάθεσή της ότι είχε συσκευάσει κατά λάθος το έλαιο κάνναβης που βρέθηκε στις αποσκευές της, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης στις αρχές Αυγούστου και μεταφέρθηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα στη δημοκρατία της Μορδοβίας στα μέσα Νοεμβρίου, αφού καταδικάστηκε και στην έφεση.

Ο Γουίλαν, Αμερικανός, Ιρλανδός, Βρετανός και Καναδός πολίτης, συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Μόσχας τον Δεκέμβριο του 2018 από τις ρωσικές αρχές, που ισχυρίστηκαν ότι συμμετείχε σε επιχείρηση πληροφοριών. Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες για κατασκοπεία, την οποία ο ίδιος αρνήθηκε. Ο Γουίλαν εκτίει την ποινή του σε ένα διαφορετικό σωφρονιστικό κατάστημα στη Μορδοβία, οκτώ ώρες οδικώς από τη Μόσχα, και τον Ιούνιο του 2021 είπε στο CNN ότι περνούσε τις μέρες του δουλεύοντας σε ένα εργοστάσιο ρούχων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα