ΑΘΗΝΑ
05:37
|
22.09.2024
Δεν συμφωνεί η Βιέννη για την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ζώνη Σένγκεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διεύρυνση του Χώρου Σένγκεν με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς ενόψει της πολυαναμενόμενης σημερινής σχετικής ψηφοφορίας στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ,ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ ανακοίνωσε πως η χώρα του προτίθεται να ασκήσει βέτο.

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι πολιτικά ευαίσθητο για πολλά κράτη μέλη, αλλά ο αποκλεισμός της Ρουμανίας από την ένταξη στη Σένγκεν δεν θα φέρει στην Αυστρία τις απαντήσεις που θέλει», δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικολάε Λονέλ Τσιούκα.

Η Αυστρία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών, καθώς τις θεωρεί πύλες εισόδου για «παράνομους μετανάστες», γεγονός που δεν φαίνεται να ανησυχεί Παρίσι και Βερολίνο που στηρίζουν το αίτημα των δύο χωρών για είσοδο στην ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι το Βερολίνο υποστηρίζει το αίτημα ένταξης των τριών χωρών, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας, και πρόσθεσε ότι δεν συμμερίζεται στην αρνητική στάση της Βιέννης.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω της θέση της Αυστρίας για το θέμα. Γνωρίζω ότι στην Αυστρία υπάρχει εσωτερική συζήτηση για το ζήτημα. Εμείς θα υποστηρίξουμε την Κροατία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία, και τις τρεις», είπε.

Η Ολλανδία, η οποία είχε αρχικά αντιταχθεί στην ένταξη  της Ρουμανίας, φέρεται να έχει αποσύρει τις ενστάσεις της, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις για την ένταξή της Βουλγαρίας.

Απρόσκοπτα αναμένεται να εξελιχθεί η έγκριση της ένταξης στη ζώνη Σέγκεν της Κροατίας, καθώς για το θέμα υπάρχει ομοφωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Γάζα: Δέκα νεκροί κατόπιν ισραηλινού χτυπήματος σε σχολείο

Ισραήλ: Κλείνει ο εναέριος χώρος στα βόρεια-Αναμαίνεται κλιμάκωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα