ΑΘΗΝΑ
18:37
|
16.06.2024
Το δρόμο για μελλοντική υπογραφή μνημονίων και συμφωνιών συνεργασίας με την Ιορδανία στον τομέα του πολιτισμού επιχείρησε να ανοίξει σήμερα στο Αμάν η Λίνα Μενδώνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για δράσεις που αφορούν στην έρευνα, διαφύλαξη και προώθηση της παραδοσιακής μουσικής και των μουσικών οργάνων, καθώς και των παραδοσιακών χορών συμφώνησαν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, σήμερα στο Αμάν, οι υπουργοί Πολιτισμού Ιορδανίας Χάιφα αλ Νατζάρ και Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη.

Στη συνέχεια η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον Ιορδανό υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Ναγιέφ Χμέιντι αλ Φαγιέζ συζητώντας θέματα που άπτονται του θεσμικού πλαισίου και του νομικού καθεστώτος των μουσείων, της ανάδειξης και ανάπτυξης των αρχαιολογικών χώρων, της ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισμού, μέσω διακρατικών πολιτιστικών διαδρομών.

Συζήτησαν επίσης τις δυνατότητες δημιουργίας στην Ιορδανία, ενός φορέα ανάλογου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, κυρίως, για την παραγωγή ακριβών αντιγράφων και την ίδρυση πωλητηρίων. Επίσης, ο Ιορδανός αξιωματούχος ζήτησε από τη Λίνα Μενδώνη «την παροχή τεχνογνωσίας, όπως και στα ζητήματα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων, που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο μεγάλων δημοσίων έργων και ιδιωτικών επενδύσεων και επεσήμανε ότι το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού πρωτοπορεί κάνοντας αναφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης».

Οι δύο υπουργοί, μεταξύ άλλων, συμφώνησαν να υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο να περιλαμβάνει τους ανωτέρω τομείς συνεργασίας.

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Στη συνέχεια η υπουργός Πολιτισμού μετέβη στα Ιεροσόλυμα όπου συναντήθηκε με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, παρουσία του αρχιεπισκόπου Κυριακουπόλεως Χριστοφόρου.

Συζήτησαν διεξοδικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Η υπουργός Πολιτισμού ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του πατριάρχη για τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, στη συντήρηση και αποκατάσταση του βυζαντινού ναού του 6ου αι. στο Tell Mar Elias, όπως και σε άλλα χριστιανικά μνημεία της περιοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελβετία: Η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη καλεί σε εμπλοκή της Ρωσίας στις συνομιλίες

Σκληρή κριτική Κακλαμάνη προς την κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση επιβραβεύει «πρόθυμα» στελέχη της

Ιράν: Χάρη σε 2.654 κρατούμενους ανήμερα του Eid al-Adha

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα