ΑΘΗΝΑ
18:36
|
20.04.2024
Η Μπολουάρτε διορίστηκε νέα Πρόεδρος ως το 2026 μολονότι ουδέποτε εξελέγη σε αυτό το ρόλο, αμέσως μετά την καθαίρεση του Πέδρο Καστίγιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα Πρόεδρος του Περού ορκίστηκε η (μη εκλεγμένη και ως πρότινος αντιπρόεδρος) Ντίνα  Μπολουάρτε μετά την επεισοδιακή χτεσινοβραδινή καθαίρεση του προκατόχου τους, Πέδρο Καστίγιο, με απόφαση του περουβιανού κογκρέσου, πριν προλάβει να κάνει πράξει την απόφασή του για διάλυση του κοινοβουλίου και διορισμό νέας «έκτακτης» κυβέρνησης.

Οι βουλευτές αγνοώντας την απόφαση του Καστίγιο, τον απέπεμψαν από το αξίωμά του με 101 ψήφους υπέρ, μόλις έξι κατά και 10 αποχές.

Ο Καστίγιο στη συνέχεια συνελήφθη από την αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση στα κεντρικά της ασφάλειας, στην πρωτεύουσα, Λίμα.

Ακολούθως η 60χρονη Μπολουάρτε ορκίστηκε πρόεδρος ως το 2026, προτείνοντας «πολιτική εκεχειρία» και ομαλοποίηση της πολύμηνης όσο και πολυτάραχης πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Η Μπολουάρτε ανακοίνωσε επίσης πως θα προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης που θα αντιπροσωπεύει όλο το πολιτικό φάσμα, μην παραλείποντας να χαρακτηρίσει «απόπειρα πραξικοπήματος» την πρότερη προσπάθεια του Πέδρο Καστίγιο να διαλύσει το κογκρέσο ώστε να κυβερνήσει στη συνέχεια με προεδρικά διατάγματα.

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ…

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη φαίνεται πως προκάλεσε την ικανοποίηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Λίμα που έσπευσε να τον κατηγορήσει για συνταγματικό πραξικόπημα, προφασιζόμενες πως νοιάζονται για τη… δημοκρατία ενώ έχουν μακρύ ιστορικό ανατροπής δεκάδων κυβερνήσεων και στυγερών πραξικοπημάτων στη Λατινική Αμερική επί δεκαετίες.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα