ΑΘΗΝΑ
04:28
|
25.04.2024
Όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες, τόσο ανεβαίνουν οι τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ. Το ράλι συνεχίζεται τσουρουφλίζοντας εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η έλευση του χειμώνα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες «ανεβάζει» την τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άστερνταμ που είναι το «σημείο αναφοράς» για τις αγορές ενέργειας της ΕΕ.

Σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας ξεπέρασε τα 150 ευρώ, δηλαδή  ήταν ακριβότερη κατά 45 ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο. Πριν λίγα χρόνια, δε, μια μεγαβατώρα φυσικού αερίου δεν ξεπερνούσε τα 20 ευρώ…

Η εξέλιξη δεν πέρασε απαρατήρητη μεταξύ άλλων και από μερίδα του γερμανικού Τύπου με την εφημερίδα Handelsblatt να παρατηρεί πως «οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές» και πως «οι λογαριασμοί φυσικού αερίου θα αυξηθούν, πιθανότατα και θα πολλαπλασιαστούν με τους πελάτες να αναρωτιούνται πώς να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου».

Εικόνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε έναν χρόνο, και στο φόντο των δυτικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε περισσότερο από 1000%.

ِΑέναα παζάρια

Στο μεταξύ στην ΕΕ τα παζάρια για ένα «πλαφόν» στις τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζονται ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις κυριολεκτικά «ζεματίζονται» από τους τεράστιους λογαριασμούς ενέργειας.

Η τελευταία πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι από την Τσεχική προεδρία της ΕΕ, πριν λίγες μέρες, προτείνει τη θέσπιση πλαφόν στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά και πάλι αυτή η τιμή θεωρείται υψηλή…

Ως τότε, οι πολίτες χωρών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμένουν έρμαια της ενεργειακής φτώχειας και των συμβουλών… «εξοικονόμησης» ενέργειας ενώ τα κέρδη των εταιριών θα πολλαπλασιάζονται με τις ευλογίες των Βρυξελλών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα