ΑΘΗΝΑ
10:05
|
03.05.2024
Η Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει την Κίνα στον ΠΟΕ αφού η χώρα απαγόρευσε ουσιαστικά την εισαγωγή περισσότερων ταϊβανέζικων τροφίμων και ποτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αφού η χώρα απαγόρευσε ουσιαστικά την εισαγωγή περισσότερων ταϊβανέζικων τροφίμων και ποτών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ-τσάνγκ το Σάββατο καθώς το Πεκίνο κατηγόρησε την Ταϊπέι για «πολιτική χειραγώγηση».

Σύμφωνα με το Reuters, η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα ισχυρίζεται ως δική της επικράτεια, έχει παραπονεθεί τα τελευταία δύο χρόνια για απαγορεύσεις των κινεζικών εισαγωγών διαφόρων γεωργικών και θαλλασινών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ανανάδων και των ψαριών σφυρίδας, λέγοντας ότι αποτελεί μέρος μιας κινεζικής εκστρατείας πίεσης.

Οι τελευταίες απαγορεύσεις καλύπτουν περισσότερα αλιευτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα καλαμάρια, καθώς και ορισμένες μπύρες και οινοπνευματώδη ποτά, για τα οποία η Κίνα είπε ότι οφείλονται στο ότι οι εταιρείες της Ταϊβάν δεν συμπληρώνουν σωστά τη σχετική γραφειοκρατία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σου είπε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί διοικητικά μέσα για να «παρέμβει» στο κανονικό εμπόριο που δεν είναι σύμφωνο με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες κινεζικές υπηρεσίες για το θέμα, πρόσθεσε.

«Εάν υπάρξει οποιαδήποτε μη συμμόρφωση με τα σχετικά πρότυπα του ΠΟΕ, θα ακολουθήσουμε και τα σχετικά κανάλια για να υποβάλουμε καταγγελία».

Η Ταϊβάν και η Κίνα είναι και οι δύο μέλη του ΠΟΕ.

Σε μια δήλωση αργά την Παρασκευή, το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας είπε ότι το πρόβλημα ήταν διοικητικό, καθώς οι επηρεαζόμενες εταιρείες δεν είχαν καταχωρηθεί σωστά και αυτό ήταν ένα «κανονικό μέτρο εποπτείας για την ασφάλεια των τροφίμων».

Είπε ότι ελπίζει ότι οι εταιρείες της Ταϊβάν θα παράσχουν τις πληροφορίες που πληρούν τις κυβερνητικές απαιτήσεις το συντομότερο δυνατό.

«Ταυτόχρονα λέμε στα αρμόδια τμήματα του νησιού να σταματήσουν άμεσα κάθε πολιτική χειραγώγηση και να μην κάνουν καμία βλακεία που βλάπτει τις εταιρείες του νησιού».

Η γεωργία δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της Ταϊβάν που προσανατολίζεται στους ημιαγωγούς, αλλά η αγροτική και αλιευτική κοινότητα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μέρη του νησιού που παραδοσιακά υποστηρίζουν το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, ειδικά στη νότια Ταϊβάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα