ΑΘΗΝΑ
18:36
|
02.05.2024
Έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε το 1954 εκρήξεις που έπληξαν στόχους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αίγυπτο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα έγγραφο αποκάλυψε ότι ο αείμνηστος συνταγματάρχης Μπινγιαμίν Γκίμπλι, επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μεταξύ Ιουνίου 1950 και Μαρτίου 1955, έλαβε απευθείας εντολή από τον τότε υπουργό Άμυνας Πίνχας Λαβόν να βομβαρδίσει στόχους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αίγυπτο το 1954, ανέφερε το Arab48.com την Παρασκευή.

Κατά τη γνωστή ως Επιχείρηση Susannah, ο Γκίμπλι διέταξε εννέα αιγυπτιοεβραίους μυστικούς πράκτορες, μέλη της Μονάδας 131, να βομβαρδίσουν στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Ο βομβαρδισμός είχε στόχο να στρέψει τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του τότε Αιγύπτιου επαναστάτη ηγέτη Γκαμάλ Αμπντούλ Νάσερ και να ωθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακαλέσει την απόφασή του να αποχωρήσει από τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία εθνικοποιήθηκε από τον Αμπντούλ Νάσερ.

Ο Γκίμπλι έγραψε στη βιογραφία του, η οποία είχε απαγορευτεί, ότι ο Λαβόν τον αποκήρυξε μετά την αποκάλυψη της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, κατηγόρησε τον Λαβόν ότι: «Τον πέταξε στα σκυλιά και τον έκανε αποδιοπομπαίο τράγο».

Η επιχείρηση απέτυχε καθώς οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας αποκάλυψαν τη μονάδα και συνέλαβαν τα μέλη της. Ένας από αυτούς αυτοκτόνησε στη φυλακή, δύο εκτελέστηκαν και άλλοι πέρασαν μεγάλες περιόδους στη φυλακή.

Οι ισραηλινές αρχές διεξήγαγαν αρκετές έρευνες για το θέμα, γνωστό ως Υπόθεση Λαβόν, που οδήγησαν σε αντιφατικά ευρήματα, παραιτήσεις και πολιτικούς διχασμούς. Η υπόθεση δεν έκλεισε ποτέ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα