ΑΘΗΝΑ
06:47
|
24.04.2024
Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε έναν μεγιστάνα των ΜΜΕ σε φυλάκιση 5 ετών και 9 μηνών το Σάββατο για δύο κατηγορίες απάτης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε έναν μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης σε φυλάκιση πέντε ετών και εννέα μηνών το Σάββατο για δύο κατηγορίες απάτης που συνδέονται με παραβιάσεις μισθώσεων, την τελευταία από μια σειρά υποθέσεων εναντίον διακεκριμένων ακτιβιστών που οι επικριτές λένε ότι έχουν στόχο να συντρίψουν τη διαφωνία στην πόλη, μεταδίδει το Associated Press.

Στον Τζίμι Λάι, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια καταστολής του φιλοδημοκρατικού κινήματος της πόλης μετά από εκτεταμένες διαδηλώσεις το 2019 και βάσει του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας που επιβλήθηκε από το Πεκίνο, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (257.000 δολάρια).

Η εταιρεία μέσων ενημέρωσης του, Next Digital, εξέδιδε την πλέον ανενεργή φιλοδημοκρατική εφημερίδα Apple Daily. Η έκδοση αναγκάστηκε να κλείσει μετά τις συλλήψεις κορυφαίων στελεχών, συντακτών και δημοσιογράφων πέρυσι.

Τον Οκτώβριο, ο Λάι κρίθηκε ένοχος για απάτη επειδή υπενοικίασε μέρος του χώρου του γραφείου σε μια γραμματειακή εταιρεία, η οποία ελεγχόταν επίσης από τον ίδιο, μεταξύ 2016 και 2020. Η δεύτερη κατηγορία απάτης ήταν ότι επέτρεψε στην ίδια εταιρεία να χρησιμοποιήσει τον χώρο του γραφείου του μέσου ενημέρωσης εικαζόμενη παραβίαση συμφωνιών μίσθωσης από το 1998 έως το 2015.

Το δικαστήριο εκείνη την εποχή έκρινε ότι οι κινήσεις παραβίαζαν τις συμφωνίες μίσθωσης με το Hong Kong Science and Technology Parks Corp. και ότι ο Λάι είχε κρύψει το γεγονός ότι η εταιρεία καταλάμβανε χώρο στο κτίριο.

Καταβάλλοντας τις ποινές το Σάββατο, ο δικαστής Στάνλεϊ Τσαν είπε ότι οι παραβιάσεις, τις οποίες ονόμασε «οργανωμένες και προγραμματισμένες», σημειώθηκαν σε διάστημα δύο δεκαετιών και ότι ο Λάι είχε χρησιμοποιήσει τον οργανισμό μέσων ενημέρωσης του ως «ομπρέλα προστασίας».

Είπε ότι ο Λάι δεν ένιωθε ένοχος για τις κινήσεις, επομένως δεν υπήρχε βάση για το δικαστήριο να μειώσει την ποινή του.

Ο πρώην συνάδελφος του Λάι, Γουόνγκ Γουάι-κέουνγκ, ο οποίος καταδικάστηκε με μία μόνο κατηγορία απάτης για την υπόθεση, πρέπει να εκτίσει 21 μήνες φυλάκιση, πρόσθεσε ο Τσαν.

Η νομική ομάδα του Λάι ζήτησε νωρίτερα από τα Ηνωμένα Έθνη να διερευνήσουν τη φυλάκισή του και τις πολλαπλές ποινικές του κατηγορίες ως «νομική παρενόχληση» για να τον τιμωρήσουν επειδή μίλησε. Ο μεγιστάνας είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε φυλάκιση 20 μηνών για το ρόλο του σε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις.

Η δίκη του για την εθνική ασφάλεια, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου, αναβλήθηκε αφού ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι ζήτησε από την Κίνα να τον εμποδίσει ουσιαστικά να προσλάβει Βρετανό δικηγόρο υπεράσπισης. Εάν καταδικαστεί, ο Λάι αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η ψήφιση του νόμου για την ασφάλεια οδήγησε στις συλλήψεις πολλών επιφανών ακτιβιστών της δημοκρατίας στην ημιαυτόνομη κινεζική πόλη. Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Έχει επίσης βλάψει την πίστη στο μέλλον του διεθνούς χρηματοοικονομικού κόμβου, με αυξανόμενους αριθμούς νέων επαγγελματιών που ανταποκρίνονται στη συρρίκνωση των ελευθεριών να μετακομίζουν στο εξωτερικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα