ΑΘΗΝΑ
22:08
|
30.04.2024
Τέσσερα από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν πει ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση, ανοίγοντας ξανά το ενδεχόμενο για νέες εκλογές την Άνοιξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Γκαμπρόφσκι, του κεντροδεξιού κόμματος GERB, πρότεινε σήμερα τον σχηματισμό τεχνοκρατικής κυβέρνησης για να βγάλει τη βαλκανική χώρα από το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο, όμως αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο εξεύρεσης υποστήριξης σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο με τέσσερα από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα να έχουν ήδη ταχθεί κατά της πρότασης.

Μετά τη λήψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη, αν και όλα δείχνουν νέο αδιέξοδο.

Σε περίπτωση που αυτή η νέα κυβέρνηση δεν υπερψηφιστεί, η εντολή θα περάσει στον Κίριλ Πετκόφ, ηγέτη της Συνέχισης της Αλλαγής, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Dnevnik».

Ωστόσο, ο Πέτκοφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης για λιγότερο από οκτώ μήνες, δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο πρόεδρος Ράντεφ θα επιτρέψει σε άλλο κόμμα να προσπαθήσει να σχηματίσει ένα τρίτο υπουργικό συμβούλιο πριν προκηρύξει ξανά εκλογές.

Το GERB κέρδισε τις πρόωρες εκλογές, τις τέταρτες μέσα σε 18 μήνες, αλλά δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει πλειοψηφούσα υποστήριξη για μια τεχνοκρατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Γκαμπρόφσκι.

Η αποτυχία σχηματισμού κανονικής κυβέρνησης θα επιβάρυνε τα σχέδια της χώρας να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2024 και να λάβει μεγάλα χρηματοδοτικά πακέτα από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ. Θα εμποδίσει επίσης τις προσπάθειες κατάρτισης ενός γενικού προϋπολογισμού για το 2023 εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και επικείμενης οικονομικής επιβράδυνσης.

Πολιτικοί αναλυτές λένε πως οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης υπό την ηγεσία του GERB, ακόμη και τεχνοκρατικής, παραμένουν ισχνές. Βλέπουν την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας μόνο υπό ένα διαφορετικό κόμμα με περιορισμένο χρονοδιάγραμμα — ή νέες πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

«Ο κύριος σκοπός μου θα είναι να αποκλιμακώσω τις εντάσεις… αλλά κυρίως να βγάλουμε τη Βουλγαρία από την κρίση στην οποία βρίσκεται», φέρεται να δήλωσε ο Γκαμπρόφσκι στον πρόεδρο της χώρας Ρούμεν Ράντεφ κατά την υποβολή του προτεινόμενου υπουργικού συμβουλίου σήμερα. «Είμαι βέβαιος πως οι προτεινόμενοι υπουργοί είναι κατάλληλοι για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Το GERB πρότεινε τον Γκαμπρόφσκι, έναν 51χρονο νευροχειρουργό χωρίς καθόλου πολιτική εμπειρία, ως πρωθυπουργό στην προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη. Ωστόσο τέσσερα από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν πει ότι δεν θα τον στηρίξουν.

Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις ακόλουθες προτεραιότητες, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν:

1. Ανάπτυξη Νόμου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2023, ο οποίος περιέχει μια δέσμη μέτρων κατά της κρίσης για τον περιορισμό του πληθωρισμού, την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών.

2. Επίτευξη πολιτικής και δημόσιας συναίνεσης για συνταγματικές και νομοθετικές αλλαγές στον τομέα της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αύξηση της ασφάλειας των πολιτών.

3. Εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων μέσω ενός σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

4. Καταβολή ενεργών πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών για την αποδοχή της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν.

5. Κινητοποίηση και δέσμευση όλου του εθνικού δυναμικού, προετοιμασία των επιχειρήσεων, του τραπεζικού τομέα και των πολιτών για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη το 2024. Έγκαιρη προσχώρηση της Βουλγαρίας στον ΟΟΣΑ.

6. Επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας, μεταξύ άλλων με τη συνέχιση των προσπαθειών για την εξασφάλιση πραγματικής διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού.

7. Αύξηση των εθνικών αμυντικών δυνατοτήτων στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Επιταχυνόμενος εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και αύξηση του βιοτικού επιπέδου των στρατιωτικών.

Το κόμμα κατά της διαφθοράς PP και η Δημοκρατική Βουλγαρία καθώς και οι Σοσιαλιστές, που κατηγορούν το GERB ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διαφθορά στη διάρκεια των δέκα χρόνων που βρισκόταν στην εξουσία, έχουν πει ότι δεν θα στηρίξουν μια κυβέρνηση υπό την εντολή του GERB.

Ο Γκαμπρόφσκι πρότεινε ως υπουργό Εξωτερικών τον Ντράγκομιρ Ζάκοφ, πρώην υπουργό Άμυνας και πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της υποστήριξης που παρέχει η Βουλγαρία στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Η Μαρινέλα Πέτροβα, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, προτείνεται για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα