ΑΘΗΝΑ
16:28
|
17.05.2024
Σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης, κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή μελών της οικογενείας της και του συζύγου της διέταξε σήμερα ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).

Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα.

Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας

Εντωμεταξύ η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης, κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες. Μετά την απαγγελία κατηγοριών από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα και τον ανακριτή, μέσα σε 48 ώρες, έως πέντε μέρες, θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον άλλου ανακριτή ο οποίος θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Στη συνέχεια θα έχει 24 ώρες προκειμένου να καταθέσει έφεση, σε περίπτωση που το επιθυμεί. Άρα, γύρω στο μεσημέρι της Τετάρτης θα γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου.

Όσον αφορά στο τι θα γίνει με τις θέσεις τις οποίες κατέχει η κ. Καιλή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδας στη Διάσκεψη των Προέδρων η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου.

Σφραγίστηκαν τα γραφεία άλλων τεσσάρων Ιταλών

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες των βελγικών αρχών, και σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica, σφραγίστηκαν τα γραφεία ακόμα τεσσάρων Ιταλών που ερευνώνται για την εμπλοκή τους.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως σφραγίστηκε το γραφείο της Federica Garbagnati, που παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Antonio Panzeri, του Giuseppe Meroni, που ήταν κατά το παρελθόν βοηθός του Panzeri και τώρα είναι στην υπηρεσία της Λάρα Κόμι, νεοεκλεγμένης από τη Forza Italia, της  Donatella Rostagno, πρώην συνεργάτς του Panzeri και τώρα της Βελγίδας ευρωβουλευτού Maria Arena και του Davide Zoggia, γνωστού από τους χώρους της ιταλικής Αριστεράς πριν από δεκαπέντε χρόνια.

Ζοζέπ Μπορέλ: Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διαφθορά είναι «πολύ ανησυχητική»

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τις εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων. Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για τη σχέση με το Κατάρ, αλλά και σχετικά με τις συνέπειες, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι δεν είναι «δικαστής».

«Είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία. Βεβαίως τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια γεγονότα, τα οποία με ανησυχούν ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισήμανε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποια αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ή τις αντιπροσωπείες.

«Γίνονται ενέργειες από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις ενέργειες» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πούτιν: Η ουκρανική δικαιοσύνη να ελέγξει τη νομιμότητα Ζελένσκι

Νέα Αριστερά: Παράγοντας αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια ο Μητσοτάκης

Ενισχύσεις στη Νέα Καληδονία λόγω των ταραχών-Ανάμειξη του Μπακού «βλέπει» το Παρίσι

Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος της Β. Μακεδονίας προς την Ε.Ε. αν δεν σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα