ΑΘΗΝΑ
11:53
|
30.04.2024
Επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο Λόρενς Λίβερμορ κατάφεραν σημαντική πρόοδο στον τομέα της παραγωγής άφθονης, καθαρής ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντικές ανακοινώσεις γύρω από τον τομέα της πυρηνικής σύντηξης που έχει στόχο την παραγωγή άφθονης καθαρής ενέργειας αναμένεται να κάνει αύριο, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στις 17.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) η  Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Μίλχερν Γκράνχολμ και ειδικοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ, επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο  «Λόρενς Λίβερμορ» που βρίσκεται στην Καλιφόρνια και είναι εγκατεστημένη μία συσκευή αδρανειακής σύντηξης (γνωστή ως «National Ignition Facility ) κατάφεραν πρόσφατα να κάνουν μία σημαντική πρόοδο μετά από δεκαετίες ερευνών στον τομέα της παραγωγής άφθονης, καθαρής ενέργειας με τη μέθοδο της πυρηνικής σύντηξης, κατά την οποία  γίνεται συνένωση ελαφρών πυρήνων τόμων σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας.

Αυτό που πέτυχαν για πρώτη φορά είναι ένα «καθαρό ισοζύγιο» ενέργειας, να επιτύχουν δηλαδή την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από ό,τι καταναλώθηκε πειραματικά.  Με άλλα λόγια, κατά τα τελευταία πειράματα παρήχθη περισσότερη ενέργεια από ό,τι κατανάλωσαν τα λέιζερ.

Ο Τόνι Ράουλστοουν του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία μιλώντας στο CNN εμφανίστηκε συγκρατημένος δηλώνοντας πως «το αποτέλεσμα αυτό απέχει πολύ από το πραγματικό θετικό ισοζύγιο ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος». Ο ίδιος εκτίμησε ωστόσο πως «μπορούμε επομένως να πούμε ότι πρόκειται για επιστημονική επιτυχία, η οποία όμως απέχει πολύ από την προσφορά ελεύθερης ενέργειας».

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να αξιοποιήσουν τη σύντηξη, την πυρηνική αντίδραση που τροφοδοτεί τα άστρα, για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της καθαρής, ανεξάντλητης ενέργειας.

Αντίθετα, με τις αντιδράσεις πυρηνικής σχάσης, στις οποίες βαριά άτομα όπως το ουράνιο διασπώνται σε ελαφρύτερα, στις αντιδράσεις σχάσης άτομα υδρογόνου ενώνονται να σχηματίζουν βαρύτερα άτομα ηλίου. Τα προϊόντα της αντίδρασης έχουν ελαφρώς μικρότερη μάζα από την αρχική ποσότητα υδρογόνου, με τη μάζα που λείπει να μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία μπορεί τελικά να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δεκαπλάσια κέρδη για την Samsung έφερε η άνοδος στις τιμές των τσιπ μνήμης

Πράσινο φως από τη Νορβηγία σε υποθαλάσσια εξόρρυξη

Άτυπο ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό εμπάργκο σε βάρος του, διαπιστώνει το Ισραήλ

Πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες την Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα