ΑΘΗΝΑ
07:00
|
08.05.2024
Η πλατφόρμα θα έχει στόχο τον συντονισμό οικονομικής βοήθειας ενώ δόθηκαν και διαβεβαιώσεις και για αντιαεροπορικά συστήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία πλατφόρμας για τον συντονισμό της οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία αποφάσισαν απόψε οι ηγέτες της G7 στη διάρκεια συνόδου κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς ανέφερε πως θα επιχειρηθεί η γρήγορη κατασκευή της πλατφόρμας με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων εταίρων.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ο Σολτς συνέκρινε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με το σχέδιο Μάρσαλ που εφαρμόστηκε από τις ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα δώσουν και αντιαεροπορικά συστήματα

Στη συνέχεια οι χώρες της G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία) έδωσαν διαβεβαιώσεις και για την συνεργασία τους με στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, εστιάζοντας για αρχή στα αντιαεροπορικά συστήματα.

Το παραπάνω αναφέρεται στην ανακοίνωση των ηγετών της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βρετανία.

«Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στις κατεπείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας σε στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό», σημειώνει η G7.

Αύριο η σύνοδος στο Παρίσι

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό είναι η ενότητά μας, η αποφασιστικότητά μας, οι οποίες απομόνωσαν τον Ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ Πούτιν) και ζητάμε εκ νέου από τον κ. Πούτιν να σταματήσει τις παράλογες σφαγές στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά του» είπε ο Σολτς, με την ιδιότητα του προεδρεύοντα της Ομάδας των Επτά (G7).

Την Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι συνομίλησε διαδοχικά με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να προετοιμάσουν αυτή τη σύνοδο της G7 και τη διάσκεψη του Παρισιού.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, «αρχηγοί κρατών, αρχηγοί κυβερνήσεων και υπουργοί» 47 χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών με πρώτο τον Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα