ΑΘΗΝΑ
20:44
|
30.04.2024
Εγκρίθηκε στο Συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Ένωσης το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, σήμερα Τρίτη, ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα πρέπει να γίνει επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ των 27 εθνών, πρόταση που θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη, δήλωσαν διπλωμάτες.

Αν όλα πάνε καλά, η Βοσνία θα προσχωρήσει στην ομάδα χωρών που παραμένουν στον προθάλαμο της Ένωσης – Αλβανία, Μολδαβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία – παραμονή που θα διαρκέσει πολλά χρόνια, καθώς περιλαμβάνει περίπλοκες διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή των τοπικών νόμων με εκείνους της Ε.Ε.

Η σημερινή απόφαση «ήταν μέρος των συμπερασμάτων της διεύρυνσης που συμφωνήθηκαν σήμερα το πρωί», δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters, διπλωματικές πηγές της ΕΕ., προσθέτοντας ότι σαφής προϋπόθεση για την ομαλή πορεία της διαδικασία θα είναι η συμμόρφωση με τις 14 βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το 2019 και πρέπει να εκπληρωθούν πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Το Κόσοβο θα υποβάλει αυτή την εβδομάδα αίτημα ένταξης

Παράλληλα, το Κόσοβο θα υποβάλει αυτή την εβδομάδα αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Αλμπίν Κούρτι, την ώρα που οι σχέσεις του με τη γειτονική Σερβία εντείνονται εκρηκτικά.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας τόπος ειρήνης, ασφάλειας, ισότητας και ευημερίας και γι’ αυτό η θέση της Δημοκρατίας του Κοσόβου είναι σ’ αυτό το κοινό σπίτι ως χώρας που αγαπάει την ειρήνη», δήλωσε ο Κούρτι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης στην Πρίστινα.

Να σημειωθεί ότι το Κόσοβο δεν είναι μέλος του ΟΗΕ και πέντε κράτη μέλη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν την κρατική υπόστασή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα