Μια ομάδα Αζέρων απέκλεισε τον δρόμο που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η κυκλοφορία στον διάδρομο διακόπτεται σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, καθώς το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να ασκεί πίεση στη ζωτική για τους Αρμένιους της περιοχής αρτηρία.
Ξεκινώντας περίπου στις 10:30 π.μ. χθες, μια ομάδα πολλών δεκάδων Αζέρων που ανήκουν σε περιβαλλοντικές οργανώσεις που φαίνεται να συνδέονται με την κυβέρνηση πραγματοποίησαν διαδήλωση στο δρόμο κοντά στη Σούσα. Οι διαδηλωτές δηλώνουν πως εφιστούν την προσοχή σε αυτό που το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι αποτελεί παράνομη εξόρυξη στο Καραμπάχ και στη χρήση του δρόμου για τη μεταφορά των ορυκτών στην Αρμενία.
Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πινακίδες, στα Ρωσικά, στα Αγγλικά και στα Αζέρικα, που έγραφαν: «Η παράνομη ανασκαφή είναι έγκλημα πολέμου» και «Εκμετάλλευση κοιτασμάτων ορυκτών = ξέπλυμα χρήματος».
Πολλά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν βρέθηκαν στη σκηνή και κατέγραψαν συμπλοκές μεταξύ των διαδηλωτών και των ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων, που φρουρούν το δρόμο από τον πόλεμο του 2020 μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Σε μια σκηνή, ένας Ρώσος στρατιώτης έριξε το μικρόφωνο ενός δημοσιογράφου από το Αζερμπαϊτζάν και ένας Ρώσος στρατιώτης φέρεται επίσης να χτύπησε με τον υποκόπανο του όπλου του ένα αυτοκίνητο που ανήκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Report.az.
Στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν ήταν επίσης στη σκηνή και σε ένα βίντεο εμφανίζονται να έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με Ρώσους ειρηνευτές, προσπαθώντας να πείσουν τους τελευταίους να αφήσουν ένα όχημα μέσων ενημέρωσης να περάσει.
Οι διαδηλωτές δεν εξήγησαν ποιον εκπροσωπούν και παρουσιάστηκαν στα φιλοκυβερνητικά αζέρικα μέσα ως «περιβαλλοντικοί ακτιβιστές», ωστόσο, υπάρχουν υποψίες για εμπλοκή κρατικών φορέων στα γεγονότα. Μεταξύ άλλων ενδείξεων, μια διαδηλώτρια, η Ναρμίνα Γκαρίμποβα, είπε στο Report.az ότι το Υπουργείο Οικολογίας και Φυσικών Πόρων τους είχε παράσχει σκηνές.
«Μπορούμε να μείνουμε εδώ για μήνες», είπε η Γκαρίμποβα.
Οι Αρμένιοι κάτοικοι του Καραμπάχ, για τους οποίους ο Διάδρομος του Λατσίν αποελεί τη μοναδική διέξοδο προς τον έξω κόσμο, ανέφεραν ότι αυτοκίνητα είχαν παραταχθεί για χιλιόμετρα καθώς η κυκλοφορία ήταν αποκλεισμένη. Πιο κοντά στο Στεπανακέρτ, την de facto πρωτεύουσα της περιοχής, η τοπική αστυνομία έστησε το δικό της μπλόκο προκειμένου να αποτρέψει τους ντόπιους Αρμένιους κατοίκους να πάνε στο σημείο και τις συγκρούσεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Μερικοί Αρμένιοι κάτοικοι που κατάφεραν να αποφύγουν αυτούς τους αποκλεισμούς εμποδίστηκαν παρακάτω από Ρώσους ειρηνευτές και εστάλησαν πίσω πριν φτάσουν στη Σούσα.
Πρόκειται για τον δεύτερο τέτοιο αποκλεισμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα. Στις 3 Δεκεμβρίου, ο δρόμος έκλεισε για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης μεταξύ εργαζομένων της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων. Οι Αζέροι είπαν ότι προσπαθούσαν να εισέλθουν στο τμήμα του Καραμπάχ που ελέγχεται από τα ρωσικά ειρηνευτικά για να ερευνήσουν αναφορές για παράνομη εξόρυξη. Αυτό το μπλοκάρισμα, ωστόσο, επιλύθηκε μετά από λίγες ώρες.
Αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα για να επιτραπεί σε αξιωματούχους να εισέλθουν στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία τομέα του Καραμπάχ.
Στις 10 Δεκεμβρίου, μια ομάδα Αζέρων προσπάθησε να επισκεφθεί ένα από τα ορυχεία στο Καραμπάχ, αλλά μια ομάδα κατοίκων της περιοχής τους εμπόδισε, ανέφεραν οι de facto αρχές. Σχολιάζοντας χθες στα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Αϊχάν Χατζιζάντε, κατηγόρησε τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις πως δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη και είπε ότι το υπουργείο είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο ρωσικό Υπ.Εξ.
«Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν έκλεισε για δεύτερη φορά τον μοναδικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Αρτσάχ με την Αρμενία και τον κόσμο, με ψευδή και τεχνητά προσχήματα», δήλωσε ο de facto ηγέτης του Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτιουνιάν. (Το Αρτσάχ είναι μια εναλλακτική αρμενική ονομασία για την περιοχή.) Ο Χαρουτιουνιάν είπε ότι ο στόχος του Μπακού φαίνεται να είναι «να αναζωπυρώσει τις εσωτερικές εντάσεις και τον πανικό στο Αρτσάχ».
«Αυτή είναι μια ακόμη εκδήλωση της γενοκτονικής πολιτικής του Μπακού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το de facto υπουργείο Εξωτερικών του Καραμπάχ. «Στόχευε στον εκφοβισμό του λαού του Αρτσάχ, στη δημιουργία ατμόσφαιρας αστάθειας στην περιοχή και στην παρεμπόδιση του έργου της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής».
«Πρόκειται για πρόκληση. Πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα; Ποιος θα αντιδράσει; Πολλά θα εξαρτηθούν από αυτό», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν de facto υπουργός Εξωτερικών του Καραμπάχ.
Τα τελευταία γεγονότα φαίνονται να συνδέονται με την προσπάθεια του Μπακού να πιέσει την κυβέρνηση της Αρμενίας να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία για την επίλυση της σύγκρουσης δεκαετιών μεταξύ των δύο πλευρών.