ΑΘΗΝΑ
20:55
|
24.04.2024
Ο Λευκορώσος πρόεδρος έκανε λόγο για αύξηση των «προκλήσεων» για προσπάθεια της Ουκρανίας να «σύρει στρατεύματα από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ» στη σύγκρουση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε έναν έκτακτο έλεγχο του ετοιμοπόλεμου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Σημερινό μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο διέταξε την άσκηση.

Οι ασκήσεις «θα είναι πολύπλοκου χαρακτήρα», σημειώνει η ανάρτηση, εξηγώντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να μετακινηθούν στις καθορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατό». Το στρατιωτικό προσωπικό θα χρειαστεί επίσης να εγκαταστήσει εκεί θέσεις μάχης, να «οργανώσει την ασφάλεια και την άμυνα» και να δημιουργήσει περάσματα πάνω από τους ποταμούς Νέμαν και Μπερέζινα.

Ο στρατός προειδοποίησε επίσης ότι η κυκλοφορία θα διακοπεί προσωρινά σε αρκετές περιοχές λόγω της μετακίνησης υλικού και στρατευμάτων.

Σε άλλη ανάρτηση, το υπουργείο δημοσίευσε μερικές φωτογραφίες, που απεικονίζουν μέλη μιας από τις μονάδες που συμμετέχουν στις ασκήσεις.

Όπως υπογραμμίζουν ρωσικά μέσα, νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Λευκορωσίας και της Ρωσίας «προετοιμάζονται σαν μια ενιαία δύναμη, ένας ενιαίος στρατός».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ούτε το Μινσκ ούτε η Μόσχα «θέλουν πόλεμο», αλλά συνεργάζονται για να μπορέσουν «να αποκρούσουν οπιαδήποτε επιθετικότητα».

Τον Οκτώβριο, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τη δημιουργία κοινής δύναμης στη Λευκορωσία, επικαλούμενες την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στα σύνορα της χώρας.

Ο Λουκασένκο εξήγησε τότε ότι, ενώ οι Λευκορώσοι στρατιώτες θα αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, «περισσότεροι από χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες» θα ήταν επίσης μέρος της.

Το Μινσκ κατηγόρησε επίσης τη γείτονά του, Ουκρανία, ότι «σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πλήγμα» στη Λευκορωσία – κάτι που το Κίεβο αρνήθηκε κατηγορηματικά. Οι αξιωματούχοι εκεί, με τη σειρά τους, έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να παρασύρει τη σύμμαχό του, Λευκορωσία, στις μάχες στην Ουκρανία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας κυβερνητικής συνεδρίασης στις αρχές του μήνα, ο Λουκασένκο αξιολόγησε την κατάσταση στα σύνορα της χώρας ως «τεταμένη».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «μέχρι στιγμής, καταφέραμε να αποτρέψουμε μια πιθανή χρήση στρατιωτικής δύναμης εναντίον της Λευκορωσίας». Ωστόσο, κάλεσε σε επαγρύπνηση καθώς χαρακτήρισε σημαντικό το να μην διαφύγουν «σημάδια που θα υποδείκνυαν προετοιμασίες για μια επίθεση κατά της χώρας μας».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος έκανε λόγο για αύξηση των «προκλήσεων» και ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία προσπαθεί να «σύρει στρατεύματα από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ» στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα