ΑΘΗΝΑ
13:42
|
30.04.2024
Οι επιστημονικές ανακοινώσεις αφορούν την επιτυχή πραγματοποίηση της σύντηξης του ατόμου, την παραγωγή δηλαδή  ενέργειας που παράγουν ο ΄Ηλιος και τα άστρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρωτοπορία των ΗΠΑ στον τομέα της επιστήμης και της «καθαρής ενέργειας» πρόβαλε σήμερα το απόγευμα η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ ανακοινώνοντας (όπως αναμενόταν από χτες) μία «μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη»: Την επιτυχή πραγματοποίηση της σύντηξης του ατόμου, την παραγωγή δηλαδή ενέργειας που παράγουν ο ήλιος και τα άστρα.

National Ignition Facility's target chamber. Tune in for an announcement tomorrow at 7 a.m. PT: https://www.energy.gov/livestream.

Η Γκράνχολμ εμφανίστηκε μαζί με ερευνητές του Κέντρου Λώρενς Λίβερμορ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ουάσιγκτον εκτιμώντας πως πρόκειται για «ορόσημο»  που αναμφίβολα «θα πυροδοτήσει περισσότερες αποκαλύψεις».

«Αυτό είναι ένα επίτευγμα ορόσημο για τους ερευνητές και το προσωπικό που έχουν αφιερώσει τη σταδιοδρομία τους στο να δουν την ανάφλεξη σύντηξης να γίνεται πραγματικότητα και αυτό το ορόσημο αναμφίβολα θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις», δήλωσε η Γκρανχολμ.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ντένις Γουάιτ, που είναι διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης και Σύντηξης Πλάσματος στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και ηγέτης στην έρευνα για την πυρηνική σύντηξη, τόνισε:

«Θα πρέπει να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της διάθεσης συστημάτων ενέργειας σύντηξης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας».

Η σύντηξη λειτουργεί ασκώντας πίεση σε άτομα υδρογόνου μεταξύ τους με τέτοια δύναμη που αναπαράγουν τις διεργασίες και λειτουργίες του Ήλιου, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας και θερμότητας. Σε αντίθεση με άλλες πυρηνικές αντιδράσεις, δε δημιουργεί ραδιενεργά απόβλητα.

Τι είναι η πυρηνική σύντηξη

Είναι μία τεχνητή διαδικασία που αναπαράγει την ίδια ενέργεια που τροφοδοτεί τον ήλιο΄και διαδραματίζεται όταν δύο ή περισσότερα άτομα συγχωνεύονται σε ένα μεγαλύτερο. Όταν συμβαίνει αυτό, παράγεται τεράστια ποσότητα θερμικής ενέργειας.

πυρηνική σύντηξη

Για τη διαδικασία της σύντηξης χρησιμοποιούνται κυρίως τα στοιχεία δευτέριο και τρίτιο, που είναι, και τα δύο, ισότοπα του υδρογόνου.

Για να καταλάβει κανείς για τι πράγμα μιλάμε αρκεί να έχουμε υπόψη το ακόλουθο στοιχείο: Το δευτέριο που περιέχεται σε ένα ποτήρι νερό, με την προσθήκη μικρής ποσότητας τρίτιου μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μίας μέσης κατοικίας για ένα χρόνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως μια διδακτική ιστορία

Νέα Αριστερά για Βαρτζόπουλο: Η ΝΔ συνεχίζει να προωθεί τον ακροδεξιό λόγο

Προς την Κίνα ή όχι;-Πρωθυπουργός με μυστική ψηφοφορία στα Νησιά Σολομώντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα