Η κυβέρνηση της Χιλής και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα μια συμφωνία για την έναρξη της σύνταξης ενός νέου συντάγματος, τρεις μήνες μετά το δημοψήφισμα που απέρριψε συντριπτικά ένα προοδευτικό πρώτο κείμενο που θα αντικαθιστούσε το σύνταγμα της εποχής της Πινοσετικής δικτατορίας.
Το νέο σύνταγμα θα συνταχθεί το επόμενο έτος από ένα σώμα 50 αποκαλούμενων συνταγματικών συμβούλων, που εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία, με βάση ένα προσχέδιο που εκπονήθηκε από μια επιτροπή 24 εμπειρογνωμόνων.
Θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, με υποχρεωτική συμμετοχή του κοινού.
Αυτή η δράση έρχεται αφότου οι Χιλιανοί ψήφισαν τον Σεπτέμβριο εναντίον ενός προτεινόμενου νέου συντάγματος που θα ήταν ένα από τα πιο προοδευτικά καταστατικά του κόσμου, οδηγώντας τον πρόεδρο Γκάμπριελ Μπόριτς να ανασχηματίσει το υπουργικό του συμβούλιο.
«Σήμερα έχει ανοίξει ένας νέος δρόμος για την πρόοδο προς ένα Σύνταγμα που γεννιέται από τη δημοκρατία», δήλωσε ο φιλοκυβερνητικός σοσιαλιστής πρόεδρος της Γερουσίας Άλβαρο Ελιζάλντε, ο οποίος ηγήθηκε της ανακοίνωσης αργά τη Δευτέρα.
Η συμφωνία πρέπει τώρα να περάσει από το Κογκρέσο, όπου δεν υποστηρίζουν όλοι οι νομοθέτες το σχέδιο. Στις συνομιλίες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των συμβούλων και το αν θα εκλεγούν ήταν από τα πιο έντονα αμφιλεγόμενα ζητήματα.
Βάσει αυτής της συμφωνίας, οι σύμβουλοι θα εκλέγονταν τον Απρίλιο και οι μισοί εμπειρογνώμονες θα διορίζονταν από κοινοβουλευτικούς βουλευτές και οι άλλοι μισοί από γερουσιαστές.
Η συμφωνία πρότεινε επίσης ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, συμμετοχή από αυτόχθονες πληθυσμούς και ότι οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τα τρία πέμπτα των συμβούλων.