ΑΘΗΝΑ
15:29
|
02.05.2024
Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουγγαρίας για διευθέτηση οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνήψαν τη Δευτέρα μια συμφωνία με την Ουγγαρία που διευθετεί οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία το 2023 και κερδίζει την έγκριση της Βουδαπέστης για έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο, όλα με αντάλλαγμα την ευελιξία της ΕΕ σχετικά με τα κεφάλαια που καταβάλλονται στην Ουγγαρία.

Η περίπλοκη συμφωνία ήρθε μετά από μήνες διαμάχης μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των χωρών μελών και της Ουγγαρίας και διατυπώθηκε τη Δευτέρα από το συμβούλιο που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ και από διπλωμάτες που μίλησαν ανώνυμα. Σημαίνει ότι η Ουκρανία θα λάβει 18 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ το επόμενο έτος.

Η Βουδαπέστη είχε ασκήσει βέτο στην πραγματοποίηση πληρωμών με αυτά το σταθερά, προβλέψιμα και φθηνότερα μέσα, παρά με τα διμερή δάνεια που οι χώρες μέλη έχουν χορηγήσει στο Κίεβο.

Συμφώνησε επίσης να εγκαταλείψει το βέτο του επί του συμφωνημένου από τον ΟΟΣΑ ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% που θα εφαρμόζεται στις μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπου κερδίζουν χρήματα και όχι εκεί όπου δημιουργούν γραφεία για φορολογικούς σκοπούς.

Ο ελάχιστος φόρος του ΟΟΣΑ θα γίνει πλέον νόμος της ΕΕ εάν η Πολωνία αποσύρει έως την Τετάρτη μια αντίρρηση που έχει για την πολιτική, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία της Βουδαπέστης, η ΕΕ θα εγκρίνει το σχέδιο της Ουγγαρίας για το πώς να δαπανήσει 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη, παρόλο που δεν θα ρέουν χρήματα μέχρι να εκπληρώσει η Βουδαπέστη πολλές προϋποθέσεις.

Η έγκριση της ΕΕ ήταν ζωτικής σημασίας, διότι αν το σχέδιο δαπανών δεν είχε διευθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους, η Βουδαπέστη θα είχε αμετάκλητα χάσει το 70% του συνόλου.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν επίσης να μειώσουν σε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσό των κονδυλίων της ΕΕ για την Ουγγαρία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να παγώσει λόγω του ανεπαρκούς σεβασμού της Βουδαπέστης για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και λόγω της διαφθοράς υψηλού επιπέδου.

Τα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται στο 55% των μετρητών της ΕΕ που πρόκειται να λάβει η Ουγγαρία έως το 2027 από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να μειώσει τις διαφορές στο βιοτικό επίπεδο με τα πλουσιότερα μέλη του μπλοκ των 27 εθνών. Η Επιτροπή ήθελε να παγώσει το 65% των χρημάτων.

«Υπάρχει μια συμφωνία: η Ουγγαρία αίρει το βέτο της στον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο και τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία και το ποσοστό των κεφαλαίων συνοχής που θα δεσμευτούν θα μειωθεί στο 55% του συνόλου και θα εγκριθεί το σχέδιο ανάκαμψης», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Τα συνδυασμένα κονδύλια της ΕΕ υπερβαίνουν το 8% του ΑΕΠ της Ουγγαρίας για το 2022.

Ο βετεράνος λαϊκιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν χρειάζεται τους πόρους για την προβληματική οικονομία του, με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 26%, το κρατικό χρέος να εκτινάσσεται και το νόμισμα φιορίνι να παρουσιάζει εμφανώς χαμηλές επιδόσεις στα αντίστοιχα περιφερειακά.

Μια ασυνήθιστα ωμή προειδοποίηση για την επισφαλή κατάσταση της οικονομίας προήλθε επίσης από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, ενώ η Citibank είπε ότι η Ουγγαρία «εισέρχεται σε μια νέα φάση πίεσης στην αγορά».

Ο Όρμπαν προσπάθησε να κλείσει μια συμφωνία με την ΕΕ τους τελευταίους μήνες και άλλαξε τους εσωτερικούς νόμους για να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες της Επιτροπής για τη διαφθορά.

Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, δεν πείσθηκαν, ενώ άλλες χώρες εξέφρασαν το βέτο του Όρμπαν στην κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

“Για εμάς, είναι σημαντικό να μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από την Ουγγαρία· είναι τα χρήματά τους”, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια μιας και πλέον δεκαετίας στην εξουσία, ο Όρμπαν είχε πολλές αντιπαραθέσεις με την ΕΕ για την καταστροφή των αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ουγγαρία μέσω του περιορισμού των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης, των ακαδημαϊκών, των δικαστών, των ΜΚΟ, των μεταναστών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα