ΑΘΗΝΑ
18:09
|
19.04.2024
Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τον Τζούλιαν Ασάνζ που παραμένει κρατούμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τον Τζούλιαν Ασάνζ που παραμένει κρατούμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η σύζυγός του, δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Στέλλα Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, εν αναμονή της προσφυγής κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να ακούσουν από τους συμμάχους τους ότι αυτό είναι απαράδεκτο, ότι επηρεάζει τις αξίες και τα συμφέροντα της Ε.Ε. επειδή οι ΗΠΑ φτάνουν πέρα από τα σύνορά τους, διεκδικώντας δικαιοδοσία στον ευρωπαϊκό χώρο για να περιορίσουν τις ελευθερίες του Τύπου και το δικαίωμα του κοινού στην αλήθεια. ποινικοποιώντας τη δημοσιογραφία», είπε η Στέλλα Ασάνζ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν μεταξύ των φιναλίστ για το βραβείο Ζαχάροφ, ένα βραβείο της Ε.Ε. αφιερωμένο σε άτομα, ομάδες ή οργανισμούς που συμβάλλουν στην προστασία της ελευθερίας της σκέψης.

Κάθε χρόνο από το 1988, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το βραβείο το φθινόπωρο, φιλοξενώντας τους νικητές και τους φιναλίστ σε μια τελετή στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Δεκεμβρίου.

Η υποψηφιότητα του Τζούλιαν Ασάνζ προτάθηκε από ευρωβουλευτές του Ιταλικού Κινήματος 5 Αστέρων.

Φέτος το βραβείο κέρδισε ο λαός της Ουκρανίας, «εκπροσωπούμενος από τον πρόεδρό του, τους εκλεγμένους ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών».

«Ελπίζω πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πάρουν καθαρή θέση, έχουν νομιμοποίηση, μέσω του κοινοβουλίου τους, να υιοθετήσουν σθεναρή θέση», τόνισε η κ. Ασάνζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η Στέλλα Ασάνζ παρευρέθηκε στην τελετή του Βραβείου Ζαχάροφ την Τετάρτη (14 Δεκεμβρίου) για λογαριασμό του συζύγου της.

«Οι χώρες πρέπει να υπερασπιστούν τις θεμελιώδεις αξίες τους και δεν πρέπει να ανέχονται εξωφρενικά αιτήματα έκδοσης, όπως αυτό κατά του Τζούλιαν», δήλωσε η Στέλλα Ασάνζ στην EURACTIV.

«Ο Τζούλιαν δεν έπρεπε να είχε περάσει ούτε μια μέρα στη φυλακή», είπε. «Διώκεται για τις ίδιες δραστηριότητες που τον έκαναν φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάροφ», πρόσθεσε

«Αυτό που αποκάλυψε ήταν εγκλήματα πολέμου, δολοφονίες αμάχων, βασανιστήρια, εγκληματικές παραδόσεις, και ούτω καθεξής, αποκάλυψε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους πράκτορες της», είπε.

Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο ιδρυτής του WikiLeaks αντιμετωπίζει πιθανή ποινή φυλάκισης 175 ετών για δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων που περιγράφουν λεπτομερώς τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των πολέμων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για 18 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας, που σχετίζονται με τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks τεράστιων εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ, τα οποία η Ουάσιγκτον είπε ότι έθεσαν ζωές σε κίνδυνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα