Οι Ευρωπαίοι βουλευτές θέλουν να ελέγξουν εάν το Κατάρ επηρέασε αδικαιολόγητα μια βασική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών που παρέχει στην Qatar Airways απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε. και διερευνούν τρόπους να φρενάρουν την επικερδή συμφωνία.
Από την Παρασκευή, οι Βρυξέλλες έχουν συγκλονιστεί από τις κατηγορίες ότι το εμιράτο του Περσικού Κόλπου εξαγόρασε την επιρροή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρώην αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Εύα Καϊλή είναι το μεγαλύτερο όνομα που έχει συλληφθεί σε μία επιχείρηση της αστυνομίας που έχει προς το παρόν οδηγήσει άλλα τρία άτομα στη φυλακή. Περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ ύποπτων πληρωμών έχουν ανακτηθεί και κατασχεθεί.
Η Καρίμα Ντελί, πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, έχει σημάνει συναγερμό σε ένα e-mail που έλαβε το POLITICO. Η Ντελί, Γαλλίδα ευρωβουλευτής από την ομάδα των Πρασίνων, προειδοποίησε ότι το Κατάρ ενδέχεται να έχει παρέμβει στις εσωτερικές συζητήσεις του σώματος για τη συμφωνία.
«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, η χορήγηση της συγκατάθεσης σε αυτή τη συμφωνία σε αυτό το στάδιο θα μπορούσε να είναι δύσκολη μέχρι να διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες ήταν διαφανείς και αμερόληπτες», έγραψε σε επιστολή της προς τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων στην επιτροπή της.
Η Ντελί είπε ότι η επιτροπή θα συνεργαστεί με τις εσωτερικές έρευνες της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αποχαρακτηρίζοντας έγγραφα και δηλώσεις «που σχετίζονται με το Κατάρ, εάν ζητηθούν».
Όσον αφορά την ενδεχόμενη μη επικύρωση της συμφωνίας, η οποία συνήφθη πέρυσι, πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να αναζητήσει καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για να μας ενημερώσει γρήγορα για τη συνεχιζόμενη διαδικασία επικύρωσης της αεροπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Κατάρ και να μας ενημερώσει πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συναίνεσης».
Η Ντελί δήλωσε σοκαρισμένη από τις αποκαλύψεις δωροδοκιών που φέρονται να έγιναν από το Κατάρ.
«Είναι αυτονόητο ότι εγκρίνω κάθε λέξη της προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα στις χθεσινές της δηλώσεις. Δικαίως μας υπενθύμισε ότι ‘Είμαστε υπό επίθεση!’. Συμμερίζομαι την επιθυμία της να ρίξει άπλετο φως στην παρέμβαση και τη διαφθορά που φέρεται ότι οργάνωσε το Κατάρ στο ίδρυμά μας».
Οι αεροπορικές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Κατάρ επικρίθηκαν έντονα εκείνη την εποχή από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που φοβόντουσαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις πτητικές συνδέσεις της Qatar Airway σε προορισμούς σε όλη την Ασία, καθώς και από τους άμεσους ανταγωνιστές της Qatar Airways στον Κόλπο, των οποίων οι συνδέσεις με την Ευρώπη παραμένουν περιορισμένες.
Η συμφωνία αντικαθιστά μια σειρά διμερών συμφωνιών και πωλήθηκε από τους υποστηρικτές της ως τρόπος διασφάλισης θεμιτού ανταγωνισμού και κοινών κοινωνικών και εργασιακών προτύπων. Ωστόσο, καταδικάστηκε από τμήματα του ευρωπαϊκού αεροπορικού τομέα.
«Η συμφωνία με το Κατάρ δεν είναι ούτε προς το συμφέρον των Ευρωπαίων εργαζομένων, ούτε της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας», είπε η Μαρία-Πασκαλίν Μούρθα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης Γερμανών πιλότων Vereinigung Cockpit, πέρυσι όταν υπογράφηκε η συμφωνία.