ΑΘΗΝΑ
01:53
|
25.04.2024
Οι ΗΠΑ έχουν «πολιτικοποιήσει και μετατρέψει σε όπλο την οικονομική συνεργασία», απάντησε το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να τοποθετήσει σε μαύρη λίστα τη μεγάλη κινεζική εταιρεία κατασκευής τσιπ Yangtze Memory Technologies (YMTC) και περισσότερες από 30 άλλες κινεζικές εταιρείες. Μια τέτοια κίνηση θα σημάνει την απαγόρευση πώλησης ορισμένων αμερικανικής κατασκευής εξαρτημάτων στις εταιρείες αυτές.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα προσθέσει τις εταιρείες στη λίστα ήδη από αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εταιρείες σε αυτόν τον κατάλογο απαγορεύεται να αγοράζουν τεχνολογία από αμερικανικούς προμηθευτές, εκτός εάν δοθεί ειδική άδεια εξαγωγής. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη χρησιμοποιήσει παρόμοιους περιορισμούς έναντι του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei και άλλων οντοτήτων, επικαλούμενη κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Σε απάντηση, το Πεκίνο επέκρινε τις κινήσεις της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι έχουν διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι ΗΠΑ έχουν «πολιτικοποιήσει και μετατρέψει σε όπλο την οικονομική συνεργασία», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Γουένμπιν, δεσμευόμενος ότι η Κίνα θα λάβει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των επηρεαζόμενων εταιρειών.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν οξυνθεί, καθώς ανταγωνίζονται για την κυριαρχία σε βασικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών.

Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα σαρωτικό πακέτο περιορισμών στην ικανότητα της Κίνας να αγοράζει ημιαγωγούς και εξοπλισμό κατασκευής τσιπ, βασικός στόχος των οποίων ήταν και τότε η YMTC.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα