ΑΘΗΝΑ
05:43
|
05.10.2023
Το 2018, ένας εσωτερικός έλεγχος παρουσίασε «σειρά σημαντικών κενών» στα συστήματα διακυβέρνησης και ελέγχου της μεγαλύτερης τράπεζας της Δανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, η Danske Bank, θα πληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια κορώνες (470 εκατομμύρια ευρώ) πρόστιμο στη Δανία για να σταματήσει η δίωξη για ένα τεράστιο σκάνδαλο που αφορά ξέπλυμα χρήματος στο οποίο εμπλέκεται η θυγατρική της στην Εσθονία, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της χώρας.

Το πρόστιμο, που ανακοινώνεται την επομένη της διευθέτησης της αμερικανικής διαδικασίας για το ίδιο θέμα έναντι πληρωμής 2 δισεκ. δολαρίων, «είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στη Δανία, στον τομέα για το ξέπλυμα χρήματος», αποκάλυψε ο εισαγγελέας Γενς-Κρίστιαν Μπούλοου, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό μια τράπεζα να μην διαθέτει εταιρική διακυβέρνηση και απαραίτητους εσωτερικούς ελέγχους στον τομέα του ξεπλύματος χρήματος και να μην αντιδρά σωστά και γρήγορα στις προειδοποιήσεις που αφορούν ένα ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος», υπογράμμισε.

Το τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο είχε παραδεχθεί κενά στην προέλευση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μεταξύ 2007 και 2015 ύψους περίπου 200 δισεκ. ευρώ μέσω της εσθονικής θυγατρικής του, έκτοτε έχει επενδύσει πολλά για να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία στον τομέα.

Το 2018, ένας εσωτερικός έλεγχος παρουσίασε «σειρά σημαντικών κενών» στα συστήματα διακυβέρνησης και ελέγχου της τράπεζας και ο γενικός της διευθυντής, Τόμας Μπόργκεν, παραιτήθηκε.

Ο Μπόργκεν, ο οποίος διώκετο από μια ομάδα διεθνών επενδυτών, αθωώθηκε πρωτόδικα πρόσφατα.

Εκτός από το πρόστιμο, το δανέζικο κράτος κατέσχεσε κέρδη ύψους 1,25 δισεκ. κορωνών (168 εκατ. ευρώ) από συναλλαγές στην εσθονική θυγατρική της, που πλέον έχει κλείσει, όπως αυτές των άλλων χωρών της Βαλτικής και η ρωσική θυγατρική της.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Danske Bank ομολόγησε την ενοχή της και συμφώνησε την Τρίτη να πληρώσει 2 δισεκ. δολάρια για τη διευθέτηση των ερευνών για την απάτη σε βάρος αμερικανικών τραπεζών.

Το ποσό αυτό ανακοινώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Από τα τέλη του 2017, η μετοχή του ομίλου έχει χάσει τη μισή αξία της. Στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, η μετοχή παρέμεινε σταθερή, στις 129 κορώνες σήμερα στις 16.30 ώρα Ελλάδας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Μόσχα από βδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων, λέει ο υπουργός Υγείας

Πρόταση ευρωβουλής για δωρεάν μεταφορά χειραποσκευών στα αεροπλάνα

Ιστορικά αναγκαίος ένας πολυπολικός κόσμος, λέει ο Πούτιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα