ΑΘΗΝΑ
19:34
|
05.05.2024
Ο Ερντογάν έκανε επίσης λόγο για επιδίωξη συνεννόησης της Τουρκίας με τη Ρωσία και τη Συρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Δεν λογαριάζω τον Μπορέλ ως συνομιλητή μου. Δεν μπορεί παρά να είναι συνομιλητής του Μεβλούτ [Τσαβούσογλου]. Η δήλωσή του δεν είναι καθόλου κομψή. Με άλλα λόγια, ο Μπορέλ δεν μπορεί να καθορίσει ή να ρυθμίσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε την ικανότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση σε αυτά τα θέματα» σχολίασε, επιστρέφοντας από το Τουρκμενιστάν, ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πώς μπορείτε να αξιολογήσετε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων. Από πού λοιπόν προέρχεται το 44% των σιτηρών που αντλεί αυτή τη στιγμή η Ευρώπη; Προέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Ποιος είναι ο μεσάζων; Η Τουρκία. Μας λέτε ευχαριστώ για αυτό; Όχι.» συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, απαντώντας στις αιτιάσεις του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε επιστολή που φέρεται να έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μπορέλ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία «δε συμμετέχει στα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας». Σημείωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες, λειτουργώντας ως ενδιάμεσος για το εμπόριο απαγορευμένων αγαθών, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που η Ε.Ε. δεν πρέπει να επιτρέψει. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε όσα φέρεται να είπε ο Μπορέλ ως «αποκρουστικά».

Σε απάντηση στα σχόλια του πρώην ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, σχετικά με τη συνάντηση Άσαντ και Ερντογάν, ο τελευταίος σχολίασε:

«Άρα ακόμα δεν έχετε μάθει τον Πρόεδρό σας. Δεν αποφασίζω ποιον, πότε και πώς θα συναντηθώ με την άδεια κάποιου. Είχα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στο Κατάρ. Δεν πήρα άδεια από κανέναν. Καθοριστικός παράγοντας στα βήματα που θα κάνουμε για τη Συρία θα είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Κρατώντας από την ασφαλή ζώνη στη Συρία, αυτό είναι ένα από τα βήματα που θα λάβουμε μεταξύ των μέτρων που θα λάβουμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης», απάντησε.

«Αυτή τη στιγμή θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα με τη Συρία και τη Ρωσία ως ένα τρίο. Γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα να συναντηθούν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, μετά οι υπουργοί Άμυνάς μας και μετά οι υπουργοί Εξωτερικών μας», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως στη Συρία, και ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της, δρα μια «τρομοκρατική οργάνωση» και ανέφερε ότι η Τουρκία θα πάρει τα πράγματα στα χέρια της, αν χώρες όπως οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παρέχουν «χιλιάδες φορτηγά» με όπλα, πυρομαχικά, εργαλεία και εξοπλισμό σε τρομοκράτες στη Συρία.

Σχολιάζοντας τη σκλήρυνση της γερμανικής νομοθεσίας μετά την εξάρθρωση της ακροδεξιάς ομαδοποίησης που, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, σκόπευε να κάνει πραξικόπημα, ο Ερντογάν χαιρέτισε τα μέτρα.

«Ο λαός μου, η χώρα μου, είναι αυτοί που θα καταλάβουν καλύτερα τα αισθήματα στη Γερμανία κατά των σχεδίων για πραξικόπημα. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι βλέπουμε την ίδια συμπάθεια και κατανόηση από τη φίλη και σύμμαχό μας Γερμανία», δήλωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα