ΑΘΗΝΑ
19:07
|
26.04.2024
Σχεδιάζεται «να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» και τα νοσοκομεία να χρηματοδοτούνται από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλείσιμο νοσοκομείων και περιορισμό της χρηματοδότησης, απόσυρση του κρατικού προϋπολογισμού και περιορισμό της χρηματοδότησης στα νοσήλια που οφείλει να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, προανήγγειλε από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για «ισχυρές δομές που θα παρέχουν υπηρεσίες και άλλες που θα αλλάξουν χαρακτήρα», χωρίς να διευκρινίσει σε τι αφορά ο νέος αυτός «χαρακτήρας».

Όλα δείχνουν πως μιλάμε, μετά και την ψήφιση του πρόσφατου νόμου από τη βουλή, για ένα τελείως διαφορετικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με λιγότερα νοσοκομεία, με έναρξη εφαρμογής του νέου «χάρτη υγείας» που προανήγγειλε ο κ. Πλεύρης, μέσα στο 2023.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο νέος «χάρτης υγείας», περιλαμβάνει τη συγχώνευση και συνδιοίκηση για πολλά νοσοκομεία της χώρας, με στόχο ένα κεντρικό νοσοκομείο ανά περιοχή και τα υπόλοιπα να είναι περιφερειακά που θα συμβάλουν με συμπληρωματικές υπηρεσίες, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της επαρχίας και ειδικά απομακρυσμένων περιοχών.

Ως παράδειγμα ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι δεν μπορεί η Κρήτη να έχει 8 νοσοκομεία από τα οποία τα 4, να βρίσκονται στο Λασίθι. Πρόσθεσε δε ότι «όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν στο ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Ηρακλείου)».

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγή χρήσης σε βοηθητικά νοσοκομεία, που μπορεί να υποβιβαστούν σε κέντρα αποκατάστασης ή και κέντρα επείγουσας ιατρικής.

Όσο αφορά το καθεστώς η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει την μετατροπή βασικών νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Ο υπουργός μιλώντας για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες «να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» και τα νοσοκομεία να χρηματοδοτούνται από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. «Η προσπάθεια θα ξεκινήσει από το 2023 στην 7η υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης, πιλοτικά», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα