ΑΘΗΝΑ
02:02
|
21.09.2024
Ο Ισραηλινός εντολοδόχος πρωθυπουργός εκφράζει επιθυμία για μία νέα συμφωνία του Αβραάμ με τη Σαουδική Αραβία δίχως να αποκλείει και μία συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ της ομαλοποίησης σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία εκτιμώντας πως αυτό θα ήταν ένα «κβαντικό άλμα» για τον τερματισμό της αραβικής σύγκρουσης και θα άλλαζε «την περιοχή μας με τρόπους  αδιανόητους» τάχθηκε σήμερα ο Ισραηλινός εντολοδόχος πρωθυπουργός  Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο πλαίσιο μεγάλης συνέντευξης που έδωσε σήμερα στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Ο Ισραηλινός εντολοδόχος πρωθυπουργός και ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ διαφήμισε τη συνέντευξη με ανάρτησή του απόψε στο Τουίτερ τονίζοντας πως αναφέρθηκε στη δυνατότητα επίτευξης ειρήνης για να τερματιστεί επιτέλους η ισραηλο-αραβική σύγκρουση.

Σε περίπτωση που καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση που θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Κνέσετ ως τις 21 Δεκέμβρη, εξέφρασε προθυμία να διερευνήσει «μία ευρεία γκάμα ειρηνευτικών σχεδίων κεκλεισμένων των θυρών» με την λογική πως κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τις πιθανότητες εξεύρεσης συμφωνίας.

Ερωτηθείς εάν μπορούν να επηρεάσουν ή και να βλάψουν τις σχέσεις του Ισραήλ με αραβικές χώρες οι ρατσιστικές δηλώσεις στελεχών κομμάτων που θα προσχωρήσουν στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, ο Νετανιάχου αρκέστηκε να απαντήσει πως «τα άλλα κόμματα έρχονται σε μένα και όχι εγώ σε αυτά». Τόνισε δε πως το κόμμα του, Λικούντ, είναι «το 50% αυτού του συνασπισμού» και πως τα άλλα κόμματα της υπό συγκρότησης κυβέρνησης είναι το ¼ ή το 1/5 του Λικούντ και γι’ αυτό τα μικρότερα κόμματα «θα ακολουθήσουν εμένα».

Υποστήριξε πως δεν έδωσε «καθόλου» στον ακροδεξιό βουλευτή του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» «ευρείες εξουσίες στην Ιουδαία και Σαμάρια» (σ.σ. κατεχόμενη Δυτική Όχθη) τονίζοντας πως όλες οι σοβαρές αποφάσεις για την περιοχή θα ληφθούν από τον ίδιο και τον υπουργό Άμυνας. «Αυτό είναι μία συμφωνία συνασπισμού…και υπάρχει μεγάλη δόση παραπληροφόρησης  στο θέμα» ανέφερε ο Νετανιάχου.

Ισχυρίστηκε δε πως θέλει να δώσει «σε κάθε αγόρι ή κορίτσι Αράβων στο Ισραήλ τις ίδιες ευκαιρίες που έχουν όλοι οι άλλοι».

Ακολούθως ισχυρίστηκε πως η πολιτική του είναι «υπέρ της σταθερότητας, της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους».

Σε άλλη, σχετική ερώτηση για την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν ξεχωριστά Ισραήλ και Λίβανος με τις ΗΠΑ ώστε να αυξηθούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ αμφοτέρων χωρών ο Νετανιάχου απάντησε πως δεν σκοπεύει να «αποσύρει» την υπογραφή της χώρας του επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία.  Πρόσθεσε δε πως είδε «μία τεράστια διαφορά ανάμεσα σε ισχυρές συμφωνίες μεταξύ χωρών με κοινές ιδέες και τις λεγόμενες συμφωνίες με το Ιράν και τους αντιπροσώπους τους που συνήθως παραβιάζονται προτού καν υπογραφούν» κάνοντας σαφή νύξη στη διεθνή συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ΕΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε σχέση με τους Παλαιστίνιους υποστήριξε πως μία ειρηνευτική συμφωνία μαζί τους θα πρέπει να είναι ευφάνταστη και να σχεδιαστεί εκτός «ορατού πλαισίου», αναφέροντας τη φράση «out of the box».

«Ο λόγος που έχουμε κάνει τις ιστορικές συμφωνίες του Αβραάμ είναι πως βγήκαμε από το πλαίσιο που ήθελε ο (Παλαιστίνιος Πρόεδρος) Μαχμούτ Αμπάς, προσθέτοντας πως αναζητήθηκαν νέοι τρόποι και νέοι δρόμοι. Έτσι, όπως ανέφερε, κατάφερε να αντιστρέψει τις παλιές τακτικές διαπράγματευσης που επιδίωκαν πρώτα μία ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστινίων και μετά ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα