ΑΘΗΝΑ
19:11
|
26.04.2024
Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για κάθε μέρα από τις 24 Φεβρουαρίου, ή με το 12% περίπου του γερμανικού ΑΕΠ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μισό τρισεκατομμύριο προσεγγίζει το σύνολο των προγραμμάτων της γερμανικής κυβέρνησης για τη στήριξη του ενεργειακού συστήματος της χώρας από τότε που οι τιμές εκτοξεύτηκαν και έχασε την πρόσβαση στο φυσικό αέριο από τον κύριο προμηθευτή της, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Τα διατεθειμένα χρήματα ανέρχονται σε περίπου 440 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι οποίοι παρέχουν τον πρώτο συνολικό απολογισμό όλων των κινήσεων της Γερμανίας που ασκοπούν στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και στην εξασφάλιση νέων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα και πάλι με το Reuters, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για κάθε μία μέρα που έχει περάσει από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ή με το 12% περίπου του γερμανικού ΑΕΠ ή με περίπου 5.400 ευρώ για κάθε Γερμανό.

Σήμερα, η Κάτω Βουλή της Γερμανίας υπερψήφισε νομοσχέδιο που αποδεσμεύει ποσό αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βάλει φρένο στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία από τον Ιανουάριο.

Για τα νοικοκυριά και τις μικρότερες επιχειρήσεις, το λεγόμενο φρένο τιμών θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο. Θα λειτουργεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024, περιορίζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στα 12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) και την ηλεκτρική ενέργεια στα 40 λεπτά για το 80% της χρήσης με βάση την περσινή κατανάλωση.

Παράλληλα, διατυπώνεται η ιδέα ότι οι υψηλότερες τιμές της αγοράς θα παρέχουν ένα κίνητρο για εξοικονόμηση.

Για περίπου 25.000 μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι τιμές από τον Ιανουάριο θα καθοριστούν για το 70% της κατανάλωσης στα 7 σεντ για το φυσικό αέριο και στα 13 σεντ για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Από το επόμενο έτος, οι εταιρείες που θα επωφεληθούν από το φρένο τιμών θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στο πόσα μπορούν να πληρώσουν σε μπόνους και μερίσματα διαχειριστών.

Όσοι λαμβάνουν κρατική ενίσχυση άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ θα απαγορεύεται να πληρώνουν νέα μπόνους ή μερίσματα, με πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε τέτοιας πληρωμής για όσους λαμβάνουν άνω των 50 εκατομμυρίων.

Το πακέτο που εγκρίθηκε από τους βουλευτές προβλέπει επιπλέον εισφορά από τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας για τη χρηματοδότηση της βοήθειας, καθώς και μέτρα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα