ΑΘΗΝΑ
20:27
|
16.04.2024
Μόνο η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που αποτελείται από εκλεγμένα μέλη, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί τη Μιανμάρ σε όλα τα όργανα του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ανώτατη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών εμπόδισε ξανά τον στρατό της Μιανμάρ, ο οποίος άρπαξε την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021, να εκπροσωπήσει την χώρα στον ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες και οργανώσεις για τα δικαιώματα της Μιανμάρ.

Η επιτροπή διαπιστευτηρίων της Γενικής Συνέλευσης του σώματος ανέβαλε τη δράση για το αίτημα του στρατού να αναλάβει την έδρα, δήλωσαν δύο διπλωμάτες που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Το Έργο Λογοδοσίας της Μιανμάρ (MAP) ανέφερε σε δήλωση ότι έμαθε επίσης από διπλωμάτες ότι η επιτροπή, η οποία άρχισε να συνεδριάζει στις 29 Νοεμβρίου, είχε απορρίψει την προσφορά των στρατηγών για εκπροσώπηση.

Ο διευθυντής του MAP Κρις Γκάνες είπε ότι η ενέργεια ήταν μια «σημαντική κίνηση που έχει μεγάλη διπλωματική και συμβολική σημασία, τη στιγμή που οι παράνομοι πραξικοπηματίες προσπαθούν να κερδίσουν διεθνή αναγνώριση».

Την Παρασκευή αναμένεται επίσημη ανακοίνωση.

Η απόφαση σημαίνει ότι ο Κίου Μόε Ταν, ο οποίος διορίστηκε πρεσβευτής της Μιανμάρ στον ΟΗΕ από την εκλεγμένη κυβέρνηση της πρώην ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Κι, θα συνεχίσει να κατέχει τη θέση.

Η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων του ΟΗΕ αποτελείται από εννέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και συνεδρίαζε σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία είχε εγείρει ανησυχίες ότι η ολοένα και πιο απομονωμένη Ρωσία μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε απόφαση που υποστηρίζει τον Κίου Μόε Ταν.

Ο στρατός, ο οποίος έχει σφυρηλατήσει μια βαθύτερη σχέση με τη Μόσχα, πίεζε τον υποψήφιό του να πάρει τη σκυτάλη από τον Κίου Μόε Ταν, ο οποίος υποστηρίζεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG), που ιδρύθηκε από πολιτικούς της Μιανμάρ που απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021.

Το MAP είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι ο Κίου Μόε Ταν θα έχει «όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια» που σχετίζονται με την ιδιότητά του ως πρεσβευτής και ότι η NUG εκπροσωπεί τη χώρα σε όλα τα όργανα του ΟΗΕ.

Υπήρχαν «καταφανείς ασυνέπειες», σημείωσε το MAP, με τη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ (NUG) στη Γενική Συνέλευση, τους εκπροσώπους του στρατού στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης όπου η Μιανμάρ αντιμετωπίζει μια δίκη γενοκτονίας για τη μεταχείριση των κυρίως μουσουλμάνων Ροχίνγκια και μια άδεια έδρα στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθών.

«Αυτή η τελευταία κίνηση πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την επίλυση αυτών των ανωμαλιών που στερούν από 55 εκατομμύρια ανθρώπους στη Μιανμάρ την ευκαιρία να εκπροσωπηθούν στα Ηνωμένα Έθνη από την κυβέρνηση που εξέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία το 2020», δήλωσε ο διευθυντής προστασίας του MAP, Ντάμιαν Λίλι.

Ο Κίου Μόε Ταν ψήφισε φέτος για να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Το πραξικόπημα βύθισε τη Μιανμάρ σε κρίση καθώς οι μαζικές διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε ένοπλη αντίσταση εν μέσω μιας βίαιης στρατιωτικής καταστολής όσων αντιτάχθηκαν στην εξαγορά της.

Περίπου 2.589 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το πραξικόπημα, σύμφωνα με την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών Assistance Association for Political Pridration, η οποία παρακολουθεί την κατάσταση. Τον Ιούλιο, ο στρατός απαγχόνησε τέσσερις ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και πολιτικούς κατά την πρώτη χρήση της θανατικής ποινής στη Μιανμάρ από τη δεκαετία του 1980.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι συνελήφθη την ημέρα του πραξικοπήματος και έκτοτε έχει αντιμετωπίσει πολλές δίκες σε κλειστά στρατοδικεία. Έχει ήδη καταδικαστεί συνολικά σε 26 χρόνια φυλάκιση και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περισσότερες κατηγορίες.

Ο Κίου Μόε Ταν έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα. Οι ΗΠΑ συνέλαβαν δύο πολίτες της Μιανμάρ για το σχέδιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα