Οι υπουργικές… τζίφρες έπεσαν και η επιχείρηση εξαφάνισης ανέργων από τους επίσημους καταλόγους εν όψει εκλογών, ξεκίνησε. Σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ (πλέον ΔΥΠΑ), η κυβέρνηση προχωράει στη λήψη μέτρων τα οποία οδηγούν ανέργους στην έξοδο από τους καταλόγους της Δημόσιας Επιχείρησης Απασχόλησης, εξυπηρετώντας το αφήγημα της για μείωση της ανεργίας.
Η μείωση της ανεργίας και από το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ εδώ!
Τα επιχειρήματα που προτάσσουν οι αρμόδιοι, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν λογικά από έναν πολίτη… αθεράπευτα αισιόδοξο. Έναν πολίτη, ο οποίος αγνοεί ότι στην περίπτωση της χώρας μας, ισχύει μέχρι κεραίας η ρήση «απαισιόδοξος είναι ένας καλά ενημερωμένος αισιόδοξος».
Ας τον ενημερώσουμε, λοιπόν.
Η κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι εφαρμόζει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, με στόχο να απομακρύνει από τα μητρώα των ανέργων όσους ενώ δεν επιθυμούν πραγματικά να εργαστούν είναι αποδέκτες των παροχών της αρμόδιας υπηρεσίας.
Επίσης, ενώ μειώνεται η ανεργία, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν στους καταλόγους της ΔΥΠΑ, με συνέπεια να παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ των στοιχείων που ανακοινώνουν η ΕΛΣΤΑΤ και η ΔΥΠΑ.
Τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν, θα κατευθυνθούν για την υλοποίηση δράσεων υπέρ των ανέργων.
Πάμε τώρα, στο τι ισχύει:
Η ευρωπαϊκή εμπειρία είναι κάτι σαν εγκυκλοπαίδεια. Με αρχή, μέση και τέλος. Η κυβέρνηση επιλέγει να χρησιμοποιήσει, αυθαίρετα, κάποια από αυτά που αναφέρονται σε έναν τόμο και αφορούν στις υποχρεώσεις των ανέργων, όπως η ίδια τις αντιλαμβάνεται. Και αυτό προσχηματικά, διότι δεν εφαρμόζει τίποτα από όσα αναφέρουν οι άλλοι τόμοι για την ουσιαστική προστασία και την στήριξη των ανέργων.
Η κυβέρνηση, περιγράφει ένα πλαίσιο χρήσης πόρων, οι οποίοι σήμερα κατευθύνονται σε ανθρώπους που δεν τους δικαιούνται, όταν η ίδια έχει ανακοινώσει μείωση κονδυλίων προς την ΔΥΠΑ κατά 74 εκατομμύρια ευρώ στο νέο προϋπολογισμό, έχει προχωρήσει στην περιστολή κονδυλίων για να επιτύχει περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών στηρίζοντας κυρίως τους εργοδότες και φέρεται να εξετάζει νέα περικοπή για να μην εκτιναχθούν από 1ης Ιανουαρίου 2023 οι εισφορές επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων οι οποίες συνδέονται με την πορεία του πληθωρισμού.
Προκειμένου να αιτιολογήσει την επιχείρηση διαγραφής ανέργων από τα μητρώα της ΔΥΠΑ, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει με στόμφο ότι 40.000 άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο για περισσότερο από ένα χρόνο, έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Επίσης, περίπου 30.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα για περισσότερα από πέντε χρόνια, έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ και «σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 100.000 ευρώ».
Οι… άνεργοι κροίσοι δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και προφανώς το όνειρο κάποιου που εισπράττει 100.000 ευρώ τον χρόνο δεν είναι το μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς που προσφέρει η ΔΥΠΑ. Άρα, κανείς δεν μπορεί να αναφέρεται με βεβαιότητα στο αξιοσημείωτο οικονομικό όφελος που με τη σειρά του θα συμβάλλει στην ενίσχυση των κονδυλίων για τους ανέργους που έχουν ανάγκη.
Παρά τη μείωση της ανεργίας, παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ του αριθμού των ανέργων που αποτυπώνει η ΕΛΣΤΑΤ και των εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ.
Στο σημείο αυτό βρίσκεται όλη η ουσία. Το αφήγημα της μείωσης της ανεργίας, πρέπει να στηριχθεί. Πάση θυσία. Αφαιρούμε , λοιπόν, από τα μητρώα όσους δικαίως δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται, διαγράφουμε όσους δεν δέχονται εργασία ή κατάρτιση, ασχέτως αν η άρνηση τους είναι αιτιολογημένη. Επίσης, παραδοσιακά, στους ανέργους δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι εντάσσονται σε βραχύβια προγράμματα απασχόλησης.
Ήδη, κατά την προσφιλή (όσο και λανθασμένη) τακτική των κυβερνήσεων, στους ανέργους δεν συνυπολογίζονται οι υποαπασχολούμενοι, ούτε όσοι βρίσκονται επί σειρά ετών εγκλωβισμένοι στην «γκρίζα ζώνη» της επίσχεσης εργασίας, χωρίς εισόδημα, αλλά ούτε και αποζημίωση απόλυσης.
Ωστόσο, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ακόμα και όλα τα παραπάνω μαζί δεν αρκούν για να φτιασιδώσουν την τραγική εικόνα.
Η ΕΛΣΤΑΤ, δίνει ποσοστό ανεργίας γύρω στο 12% όταν η ΔΥΠΑ (η οποία δεν υπολογίζει στατιστικά αλλά καταγράφει ανέργους με ονοματεπώνυμα) αποτυπώνει ανεργία περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται στις 942.164!
Οι μακροχρονίως άνεργοι, αποτελούν την πλειονότητα (524.852 άτομα ή 55,7% του συνόλου). Δηλαδή, πληθυσμιακά σχεδόν όσο η Θεσσαλονίκη!
Καθίσταται σαφές, λοιπόν, πως ακόμη κι αν διαγραφούν 100.000 άνεργοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το κυβερνητικό αφήγημα δεν σώζεται.
Όπως δεν σώζεται ούτε η υπόθεση «ενίσχυση των ανέργων», όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ, επιδοτείται μόλις ένας στους δέκα ανέργους, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με επίδομα αναντίστοιχο των πραγματικών αναγκών, καθώς περιορίζεται στο… ιλιγγιώδες ποσό των 438 ευρώ το μήνα. Παρόλα αυτά, όσοι επιθυμούν μπορούν να επιμείνουν στην προεκλογικού χαρακτήρα αισιοδοξία. Επί του παρόντος, τουλάχιστον, είναι δωρεάν.