Την «είδηση» ότι η Ρωσία συμπεριλαμβάνεται στις πέντε πρώτες χώρες με υψηλό ποσοστό μόλυνσης από τον ιό HIV, αποδομεί με εκτεταμένη ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «κατάφωρα ψευδή δημοσιεύματα», που ακολουθούν το σχήμα του Γιόζεφ Γκέμπελς ή του Αλεξέι Αρέστοβιτς, ότι δηλ. αν επαναλαμβάνεις ένα ψέμα αρκετά συχνά καταλήγει να γίνει αλήθεια, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να το πιστεύουν.
«Αυτή η βρώμικη εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο τις ρωσικές μεθόδους καταπολέμησης του AIDS, και ευρύτερα τη ρωσική ιατρική και τη ρωσική κυβέρνηση, χρηματοδοτήθηκε από έναν πλούσιο, αδίστακτο και επικίνδυνο εχθρό που δεν φείδεται εξόδων και προσπαθειών για να επιτύχει τους σκοπούς του», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
«Στο επίπεδο των εργολάβων που ανέλαβαν την προώθηση αυτής της εκστρατείας, ο στόχος ήταν το κέρδος. Στο ανώτατο επίπεδο των εμπνευστών της, η επιδίωξη είναι να εγκαθιδρύσουν μια νέα διεθνή τάξη της οποίας τους κανόνες θα μπορούν να αλλάζουν κατά το δοκούν. Να διαλύσουν τα σύνορα, τη θρησκεία και την ηθική, να επιβάλουν την εξουσία των πολυεθνικών εταιρειών και να υποτάξουν όλη την ανθρωπότητα, μετατρέποντάς την σε μια υπάκουη βιομάζα», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Όσον αφορά τους αριθμούς, η ανακοίνωση τονίζει ότι «στην αρχική δημοσίευση – η οποία στη συνέχεια διαδόθηκε ευρέως – αναφέρονται στοιχεία του UNAIDS (Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS) που υποτίθεται ότι τοποθετούν τη Ρωσία μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών με το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από τον ιό HIV – παρατέθηκαν αυθαίρετα και ασύγκριτα δεδομένα». «Πήραν στοιχεία για διαφορετικά έτη από διάφορες πηγές που συσσωρεύουν πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας HIV/AIDS» τονίζει χαρακτηριστικά το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Ρωσία δεν έχει υποβάλει κανένα στοιχείο στο UNAIDS, από το 2018, ενώ τονίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΗΕ εξάγει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια κατάσταση, στερούμενο ουσιαστικά στοιχείων για το ένα τρίτο των χωρών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της χρήσης για πολιτικούς σκοπούς, αυτών των εκτιμήσεων η Μόσχα αναφέρει πως οι εκτιμήσεις του UNAIDS για το 2021 για την Ουκρανία αγγίζουν μόλις το 40% των κρουσμάτων που το ίδιο το Κίεβο ανέφερε στο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
«Η ιατρική πρέπει να απομακρυνθεί από τα νύχια του απροκάλυπτου πολιτικού εκβιασμού», συνεχίζει η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «η ανθρωπιστική σφαίρα, ανέγγιχτη σε μια πολιτισμένη κοινωνία, έχει γίνει αντικείμενο εντελώς ξεδιάντροπου παζαρέματος και ένα ακόμη εργαλείο προκειμένου να πιεστεί η Ρωσία και να ικανοποιηθούν οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της συλλογικής Δύσης.
Τέλος, υπερασπιζόμενη τις υγειονομικές πολιτικές της, η Μόσχα αναφέρει πως «είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε περαιτέρω την επαγγελματική άποψη της ρωσικής ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας, η οποία εφαρμόζει μια συντηρητική προσέγγιση στην πρόληψη του HIV/AIDS, εστιάζοντας στην καταπολέμηση του εθισμού στα ναρκωτικά και της σεξουαλικής ασυδοσίας, καθώς και στην ευρεία εξέταση για την ανίχνευση του ιού στα πρώτα στάδια».
«Η προπαγάνδα του εχθρού είναι επικίνδυνη- πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αντισταθούμε σε αυτούς τους ιδεολογικούς χειρισμούς. Και πάνω απ’ όλα, είναι απαραίτητο να φιλτράρουμε τις εισερχόμενες πληροφορίες, να τις διπλοελέγχουμε και να μην θεωρούμε ποτέ τίποτα δεδομένο», καταλήγει η ανακοίνωση.