Η Ε.Ε. προειδοποίησε τον Ίλον Μασκ ότι το Twitter θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο κυρώσεων, αφού η πλατφόρμα που ανήκει στον επιχειρηματία ανέστειλε τους λογαριασμούς δημοσιογράφων επειδή φέρεται να δημοσίευσαν δεδομένα που σχετίζονται με την σε πραγματικό χρόνο τοποθεσία του δισεκατομμυριούχου και της οικογένειάς του.
«Οι ειδήσεις σχετικά με την αυθαίρετη παύση των δημοσιογράφων στο Twitter είναι ανησυχητικές», έγραψε σήμερα στο Twitter η Επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας της Ε.Ε., Βέρα Γιούροβα. «Ο ευρωπαϊκός Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες απαιτεί σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», είπε, προσθέτοντας ότι αυτά τα δικαιώματα ενισχύονται βάσει του Νόμου για την Ελευθερία των Ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης, που εγκρίθηκε πρόσφατα.
«Ο Ίλον Μασκ θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις, σύντομα», προειδοποίησε η Γιούροβα, καθώς ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες πρόκειται να αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από το καλοκαίρι και θα εφαρμοστεί πλήρως έως το 2024.
Οι προειδοποιήσεις της έρχονται αφότου το Twitter ανέστειλε τους λογαριασμούς δημοσιογράφων που κοινοποίησαν δημοσιεύσεις του λογαριασμού Elonjet, που παρείχε παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των προσωπικών πτήσεων του Μασκ και ο οποίος έχει επίσης ανασταλεί.
Ο Μασκ εξήγησε την απόφαση δηλώνοντας ότι οι πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν ήταν «βασικά συντεταγμένες δολοφονίας» και υπέδειξε τους όρους υπηρεσίας του Twitter, οι οποίοι απαγορεύουν το doxxing – την παράνομη δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών – οποιουδήποτε από οποιονδήποτε. «Για τους «δημοσιογράφους» ισχύουν οι ίδιοι κανόνες doxxing όπως και για όλους τους άλλους», έγραψε χθες ο δισεκατομμυριούχος.
Το Twitter είχε προηγουμένως αναστείλει τον αρχικό λογαριασμό @elonjet, καθώς και άλλα παρόμοια κανάλια παρακολούθησης πτήσεων, που ανήκαν στον φοιτητή από τη Φλόριντα Τζακ Σουίνι, ο οποίος δημοσίευε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για ιδιωτικές πτήσεις των πλουσιότερων ανδρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Μασκ, του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon, Τζεφ Μπέζος, του διευθύνοντος συμβούλου της Meta, Μαρκ Ζούκεμπεργκ και του ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.
Ο Μασκ – αυτοαποκαλούμενος «ακραιφνής της ελευθερίας του λόγου» – αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου. Τότε υποσχέθηκε να μην αναστείλει λογαριασμούς, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σήμαινε «ακόμη και τη μη απαγόρευση του λογαριασμού που παρακολουθεί το αεροπλάνο μου, παρόλο που αυτό αποτελεί άμεσο κίνδυνο προσωπικής ασφάλειας».
Αργότερα, ο Μασκ δημοσίευσε ένα «δημοψήφισμα», το οποίο καλεί τους χρήστες του μέσου να ψηφίσουν αν οι λογαριασμοί των δημοσιογράφων που κοινοποίησαν τις δημοσιεύσεις του @elonjet θα ενεργοποιηθούν ξανά άμεσα ή μετά από 7 ημέρες.