ΑΘΗΝΑ
21:21
|
20.09.2024
Αν και ο ουκρανικός στρατός δήλωσε πως αναχαίτισε επιτυχώς τους ρωσικούς πυραύλους, οι ουκρανικές εταιρείες ενέργειας ανέφεραν παραλυτικές ζημιές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ουκρανίας, Ukrenergo, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σήμερα, μετά το αναφερόμενο νέο κύμα ρωσικών πυραύλων κατά των υποδομών της χώρας. Η εταιρεία ανέφερε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε περισσότερο από 50% σε ολόκληρη τη χώρα, υποδεικνύοντας «κατάρρευση του συστήματος».

https://twitter.com/search?q=ukrenergo%20emergency&src=typed_query

Το πρωί της Παρασκευής, ανακοινώθηκε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και οι αρχές ανέφεραν εκρήξεις σε διάφορες πόλεις και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος της πόλης Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, Ιγκόρ Τερέχοφ, δήλωσε ότι τα χτυπήματα έχουν προκαλέσει «κολοσσιαία» ζημιά στις υποδομές. Η επίθεση «επηρέασε πρωτίστως το ενεργειακό σύστημα», ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος σε ανάρτηση στο Telegram.

Παρόμοια περιγραφή της επίθεσης έδωσε ο δήμαρχος του Κριβί Ριχ, Ολεξάντρ Βιλκούλ, ο οποίος επιβεβαίωσε «πολλές» πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή αυτή. Ένας σημείο «ενεργειακής υποδομής» έχει «καταστραφεί» από την επίθεση, ανέφερε ο Βιλκούλ σε ανάρτηση στο Telegram, χωρίς να αποκαλύψει την ακριβή φύση της πληγείσας τοποθεσίας.

Ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανέφερε επίσης μια επίθεση σε έναν από τους χώρους του, η οποίος υπέστη «σοβαρή ζημιά» και αποσυνδέθηκε από το δίκτυο. Η τοποθεσία έχει υποστεί επανειλημμένα πυραυλικές επιθέσεις στο παρελθόν, σημείωσε η εταιρεία.

Κάπως αντίθετα με τις αναφορές των ενεργειακών φορέων και των τοπικών αρχών, ωστόσο, ο στρατός της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι είχε εξαιρετική επιτυχία στην απόκρουση των χτυπημάτων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ουκρανία έχει αναχαιτίσει περίπου 60 πυραύλους από τους 76 που λέγεται ότι εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής, ο ρωσικός στρατός έχει παραμείνει σιωπηλός σχετικά με τα χτυπήματα και δεν έχει δώσει τον απολογισμό του για την επίθεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές της κατά της κρίσιμης υποδομής της Ουκρανίας, εκτοξεύοντας επανειλημμένα μαζικά μπαράζ πυραύλων και drones καμικάζι σε όλη τη χώρα, μετά την έναρξη πολλών επιχειρήσεων του Κιέβου εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος της Γέφυρας της Κριμαίας.

Παράλληλα, το σημερινό μπαράζ φέρεται να αποτελεί και απάντηση στην κλιμάκωση των ουκρανικών βομβαρδισμών κατά του Ντονμπάς, αφού ο δήμαρχος του Ντονιέτσκ δήλωσε πως η πόλη υπέστη τις προηγούμενες μέρες το χειρότερο βομβαρδισμό που έχει υποστεί από το 2014, με πολλούς αμάχους να χάνουν τις τελευταίες μέρες τη ζωή τους και πολλά σπίτια, καταστήματα και δημόσια κτίρια να καταστρέφονται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα