ΑΘΗΝΑ
23:52
|
06.05.2024
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος φέρεται να επικοινώνησε με την ΕΥΠ, ενόσω κλιμάκιο της ΑΔΑΕ βρισκόταν για έρευνα στην Cosmote.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό οργανισμό Euractiv, η ΑΔΑΕ, μπόρεσε, ύστερα από σχετικά αιτήματα, να διαπιστώσει και επίσημα ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο, καθώς και τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου.

Σύμφωνα με το Euractiv και τον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο, την έρευνα της ΑΔΑΕ επιχείρησε να παρεμποδίσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, επικαλούμενος τον νεότερο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος καθορίζει τόσο τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, όσο και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Euractiv, η ΑΔΑΕ επισκέφτηκε χθες τον πάροχο τηλεφωνίας Cosmote, κατόπιν αιτημάτων του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσος Τέλλογλου, που ζήτησαν να πληροφορηθούν επίσημα για το εάν βρέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Το Euractiv αναφέρει ότι ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, με τους λόγους της παρακολούθησής τους να μην αποκαλύπτονται με την επίκληση της «εθνικής ασφάλειας».

Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος, αναφέρει το Euractiv.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι το συνταγματικό ρόλο της Αρχής, και επέμειναν να διεξάγουν έρευνα. Η εταιρεία Cosmote, φέρεται να τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, για να λάβει εντολές. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη. Σύμφωνα με τις πηγές του Euractiv, η εταιρεία ζήτησε να έχει γραπτά τη θέση του Εισαγγελέα, πράγμα το οποίο τελικά δεν έγινε δεκτό.

Παρόλες τις κλήσεις να σταματήσει η έρευνα, οι ερευνητές της ΑΔΑΕ επέμειναν, σημειώνοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από τη δικαστική εξουσία και συνέχισαν την έρευνά τους.

Η εφημερίδα Documento επικοινώνησε με τον Τάσο Τέλλογλου, ο οποίος δεν γνώριζε την εξέλιξη αυτή, αλλά επιβεβαίωσε ότι πράγματι είχε καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΑΔΑΕ για να ενημερωθεί σχετικά με το αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Όπως προκύπτει και από το παραπάνω δημοσίευμα, η έρευνα κατέληξε στο γεγονός ότι πράγματι ο κ. Τέλλογλου ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το documentonews.gr, επικοινώνησε με τον Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τον κάλεσε η νομική σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Νικολαΐδου και τον ενημέρωσε για τη παρουσία κλιμακίων έρευνας από την ΑΔΑΕ, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει για το εάν η έρευνα ήταν επιτρεπτή και νόμιμη.

Σύμφωνα με το μέσο, ο κ. Ντογιάκος δήλωσε στο documentonews.gr, πως αρχικά εξέφρασε στην κ. Νικολαΐδου την γνώμη πως η έρευνα μπορούσε να γίνει, στη συνέχεια όμως και αφού διάβασε το νέο νόμο επικοινώνησε εκ νέου μαζί της και απλώς της μετέφερε την άποψή του ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δε μπορεί να γίνει έρευνα, γιατί δεν είναι νόμιμη.

Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα ο κ. Ντογιάκος μίλησε με τον κ. Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ, που ήταν απολύτως κατηγορηματικός ότι η έρευνα ήταν νόμιμη, αλλά και με την ΕΥΠ πράγμα το οποίο, όπως υπογραμμίζει το Documento, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ανταλλάσσει «νομικές απόψεις» με την ερευνώμενη ΕΥΠ.

Ο εισαγγελέας ανέφερε στο Documento ότι η άποψη που εξέφρασε δεν ήταν δεσμευτική, αλλά απλώς μια άποψη που μετέφερε και όχι γνωμοδότηση, ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν αυτός που είπε στους υπευθύνους της Cosmote να σταματήσουν την έρευνα και να διώξουν τα κλιμάκια. Ο κύριος Ντογιάκος φέρεται μάλιστα να έλαβε σήμερα και επίσημα έγγραφο αίτημα από την Cosmote για να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Σύμφωνα με το μέσο, ο εισαγγελέας του δήλωσε ότι διαπληκτίστηκε με την επικεφαλής του κλιμακίου της ΑΔΑΕ η οποία ζητούσε επιμόνως εγγράφως τη γνωμοδότησή του. Η τελευταία, σύμφωνα με υπαλλήλους της Cosmote που ήταν παρόντες στην έρευνα, ζητούσε από τον Ι. Ντογιάκο να υπάρξει έγγραφη γνωμοδότηση.

Την παραίτηση Μητσοτάκη και Ντογιάκου ζητά ο Γιώργος Κύρτσος

«Θεωρούσα ότι η παρακολούθησή μου είναι 100% βέβαιη γιατί είχα τις κατάλληλες πληροφορίες και τώρα η έρευνα της ΑΔΑΕ διέλυσε κάθε αμφιβολία. 

Ζητώ δύο παραιτήσεις. Πρώτον, του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με αντάμειψε για την υποστήριξή μου, όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και αργότερα όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία, με τους κοριούς του κράτους – παρακράτρους.

Θεωρώ, επίσης, ότι ο κ. Ντογιάκος, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρέπει να πάει να κάνει μια άλλη δουλειά γιατί είναι φανερό ότι δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη που πρέπει να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Τέλος, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου ακόμα και την ευγνωμοσύνη μου στην ΑΔΑΕ που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ξεπέρασε όλα τα εμπόδια για να προστατέψει τα συνταγματικά μου δικαιώματα.

Θα δώσω συνέχεια στην Ελλάδα και την ΕΕ σε αυτήν τη θλιβερή υπόθεση. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να δηλώνει ότι ήταν αντιστασιακός σε ηλικία 6 μηνών αλλά σε ώριμη πολιτική ηλικία πρέπει να του πω ότι έχει χουντική συμπεριφορά», δήλωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα