ΑΘΗΝΑ
16:26
|
24.04.2024
Οι αλλαγές, τις οποίες χαιρετίζουν οι ΗΠΑ, σηματοδοτούν την πιο δραστική αναθεώρηση της στρατηγικής ασφαλείας της Ιαπωνίας από το 1947.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντική αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών ανακοίνωσε σήμερα η Ιαπωνία. Επιπλέον, δεσμεύτηκε να αποκτήσει «ικανότητες αντεπίθεσης» με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ιαπωνία στοχεύει να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της τα επόμενα πέντε χρόνια, αποκλίνοντας πλήρως από τη μεταπολεμική δέσμευσή της να διατηρήσει τις δαπάνες στο 1% του ΑΕΠ.

Η αύξηση θα την ευθυγραμμίσει με τις χώρες του ΝΑΤΟ και θα την καταστήσει τη χώρα με τις τρίτες μεγαλύτερες δαπάνες στον τομέα της άμυνας στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Κοιτάζοντας το περιβάλλον της Ιαπωνίας», η χώρα «αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό και περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρει η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της χώρας (NSS), κάνοντας λόγο για αυξανόμενη πίεση από «αυτούς που επιδιώκουν να αλλάξουν μονομερώς το status quo δια της βίας».

Η έκθεση ανέφερε τους γείτονες της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, ως τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα. «Η στρατηγική πρόκληση που θέτει η Κίνα είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ιαπωνία», υποστηρίζει το έγγραφο, το οποίο αλλού αναφέρει ότι η σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία συνιστά «σοβαρή παραβίαση των νόμων που απαγορεύουν τη χρήση βίας και έχει κλονίσει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης».

Σύμφωνα με την NSS, οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς αποτελούν «πραγματική απειλή» για την Ιαπωνία και η ικανότητα αντεπίθεσης αποτελεί το «κλειδί» για την αποτροπή των χαρακτηριζόμενων ως επιθετικών γειτόνων, οι οποίοι έχουν «βελτιώσει δραματικά» τις δικές τους δυνατότητες χτυπημάτων. Η στρατηγική έκθεση συμπεριλαμβάνει και την ένταση γύρω από την Ταϊβάν στους λόγους για τους οποίους αποφασίζεται η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Το Πεκίνο έχει ήδη καταδικάσει την προτεινόμενη στρατιωτική επέκταση, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Γουένμπιν, να αναφέρει στον Τύπο σήμερα ότι το Τόκιο «υποκινεί προκλήσεις και δημιουργεί προβλήματα» στην περιοχή.

«Το έγγραφο αμυντικής πολιτικής που εκδόθηκε από την Ιαπωνία αγνοεί τα γεγονότα, αποκλίνει από τη δέσμευση της Ιαπωνίας στις διμερείς σχέσεις και τη συναίνεση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας και δυσφημεί την εθνική αμυντική στάση της Κίνας και τις κανονικές στρατιωτικές της δραστηριότητες χωρίς λόγο», είπε.

Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, χαιρέτισε το «τολμηρό και ιστορικό βήμα» που έκανε το Τόκιο. «Η στρατηγική καθορίζει το όραμα του πρωθυπουργού Κισίντα και του ιαπωνικού λαού για μια ευρεία και ισχυρή κοινότητα εταίρων και συμμάχων για την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες του Τόκιο να «ενισχύσει και εκσυγχρονίσει» τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία αποκήρυξε τον πόλεμο ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής το 1947, με την ειρηνιστική διάταξη να παραμένει κατοχυρωμένη στο σύνταγμά της σύμφωνα με το άρθρο 9. Ωστόσο, οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας έχουν έκτοτε εξελιχθεί σε έναν πλήρη στρατό, με προηγμένο εξοπλισμό και πολυάριθμα πολεμικά αεροσκάφη και πλοία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Ισπανία: Ύποπτη για διαφθορά η σύζυγος του Σάντσεθ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα