ΑΘΗΝΑ
16:32
|
20.04.2024
Δεν θα γίνει ποτέ δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας καθώς η διαδικασία ανεξαρτησίας της περιοχής έχει τελειώσει, λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι δεν θα γίνει ποτέ δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας και υποστήριξε ότι η διαδικασία ανεξαρτησίας της περιοχής έχει τελειώσει.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, είπε ότι η τελευταία δεκαετία ήταν χάσιμο χρόνου για την Καταλονία και την Ισπανία όσον αφορά οτιδήποτε έχει να κάνει με το εδαφικό μοντέλο.

Η ανανεωμένη έκκληση για δημοψήφισμα προέρχεται από τον περιφερειακό πρόεδρο της Καταλονίας, Περ Αραγονές της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), του οποίου το κόμμα ζητά τώρα δημοψήφισμα με βάση το λεγόμενο «μοντέλο του Μαυροβουνίου» που θα χορηγούσε ανεξαρτησία με 50% συμμετοχή και 55% υπέρ.

Ο επικεφαλής της ισπανικής εκτελεστικής εξουσίας πρόσθεσε ότι έσπασαν οι γέφυρες και τερματίστηκε ο διάλογος, ευνοήθηκε η αντιπαράθεση και η νομιμοποίηση, καταλήγοντας στη μονομερή προσέγγιση και την κατάρρευση της συνταγματικής τάξης και της δημοκρατικής νομιμότητας.

«Στην Καταλονία δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαβούλευση για την αυτοδιάθεση. Όχι μόνο επειδή δεν χωράει στο Σύνταγμα, αυτό θα αρκούσε, αλλά και γιατί πρέπει να συνεισφέρουμε με λύσεις που ξεπερνούν τη ρήξη», πρόσθεσε.

Τον Μάιο του 2023, η Ισπανία θα διεξαγάγει δημοτικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται από πολλούς ως η πρώτη λυδία λίθος για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σάντσεθ με την αριστερή Unidas Podemos.

Μετά από αυτό, τα κόμματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις γενικές εκλογές που έχουν οριστεί για τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους και η πολιτική διαμάχη με την Καταλονία είναι μια από τις «καυτές πατάτες» στην πολιτική αρένα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα