ΑΘΗΝΑ
16:39
|
19.05.2024
Η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο δεσμεύτηκε να εγκαταστήσει τον νέο μηχανισμό για τη διερεύνηση της εκτεταμένης διαφθοράς στην Ονδούρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ονδούρα και τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν την Πέμπτη μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για μια νέα διεθνή επιτροπή κατά της διαφθοράς στο έθνος της Κεντρικής Αμερικής, όπου η εκτεταμένη δωροδοκία έχει τροφοδοτήσει τη βία και έχει υποκινήσει τη μαζική μετανάστευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας Ενρίκε Ρέινα υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης στη Νέα Υόρκη με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μίροσλαβ Γένκα, παρουσία του αρχηγού του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και της αριστερού προέδρου Σιομάρα Κάστρο.

Η Κάστρο, η οποία ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο, δεσμεύτηκε στην εκστρατεία της να εγκαταστήσει τον νέο μηχανισμό για τη διερεύνηση της εκτεταμένης διαφθοράς στην Ονδούρα, όπου σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε στην τοπική τηλεόραση ότι η συμφωνία σηματοδότησε μόνο ένα προκαταρκτικό βήμα, μετά το οποίο ο ΟΗΕ και η Ονδούρα θα πρέπει να υπογράψουν μια διμερή συνθήκη για να τεθεί σε ισχύ η επιτροπή κατά της διαφθοράς.

Η λεγόμενη Διεθνής Αποστολή κατά της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας (CICIH) θα είναι η δεύτερη τέτοια επιτροπή που θα εγκατασταθεί στην Ονδούρα, μετά από μια άλλη αποστολή κατά της διαφθοράς που υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) που έφυγε στις αρχές του 2020.

Η προηγούμενη επιτροπή, γνωστή ως Αποστολή για την Υποστήριξη της Καταπολέμησης της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα (MACCIH), άρχισε να εργάζεται το 2016 και αποκάλυψε τη διαφθορά πολλών αξιωματούχων, βουλευτών και πολιτικών που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Το υποστηριζόμενο από το OAS MACCIH έφυγε από τη χώρα αφού απέτυχε να συμφωνήσει με τον τότε πρόεδρο Ερνάντες για την παράταση της παραμονής του. Ο Ερνάντες εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2022 με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναγκαστική προσγείωση για τον πρόεδρο του Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Λαβρόφ: Καιρός η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης

Κασσελάκης: Σχέση καλής γειτονίας μόνο αν η Τουρκία αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σλοβακία: Δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή του πρωθυπουργού Φίτσο μετά την επίθεση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα