ΑΘΗΝΑ
14:56
|
25.04.2024
Παρά τις αντιδράσεις Πολωνίας και Λιθουανίας, η Ε.Ε. έβγαλε από τη μαύρη λίστα της έξι Ρώσους επιχειρηματίες, για λόγους παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χαλαρώσει τις κυρώσεις ενάντια σε Ρώσους επιχειρηματίες που είναι υπεύθυνοι για εταιρείες λιπασμάτων και χημικών, ανέφερε χθες το EUobserver, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία της τελευταίας στιγμής επετεύχθη αργά το βράδυ. Αφορά τον ιδρυτή της EuroChem, Αντρέι Μελνιτσέκνο (και τη σύζυγό του, Αλεκσάντρα), τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της PhosAgro, Αντρέι Γκούριεφ, τον βασικό μέτοχο της Acron Group, Βιατσεσλάβ Κάντορ, τον ιδιοκτήτη της Uralchem, Ντμίτρι Μαζέπιν, καθώς και τον ιδρυτή της Rusagro, Βάντιμ Μοσκόβιτς. Όλα οι παραπάνω υφίστανται προς το παρόν το υφιστάμενο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Ε.Ε. και σε απαγόρευση έκδοσης βίζας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή συμφωνία, μεμονωμένες χώρες της Ε.Ε. φέρεται να είναι ελεύθερες να ξεπαγώσουν τα χρήματα των επιχειρηματιών, εάν είναι «απολύτως απαραίτητο» για να επιταχυνθούν οι αποστολές τροφίμων και λιπασμάτων, ειδικά στην Αφρική.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα χρειαστεί να «συμβουλευτούν» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού μπορέσουν να προχωρήσουν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η συμφωνία διαπραγματεύτηκε παράλληλα με μια ευρύτερη συμφωνία της Ε.Ε. για το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Λιθουανία και η Πολωνία φέρεται να είχαν απειλήσει να καθυστερήσουν ολόκληρο το πρόγραμμα εάν αναγκαζόντουσαν να συμμετάσχουν σε ένα πανευρωπαϊκό ξεπάγωμα της περιουσίας των μεγιστάνων των λιπασμάτων. Ωστόσο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, υποστηριζόμενες από το Βέλγιο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, είχαν «πιέσει σκληρά για το “ξεπάγωμα” των λιπασμάτων» στο όνομα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την πείνα και τις ελλείψεις τροφίμων λόγω κυρώσεων», δήλωσε στο EUobserver ένας ανώνυμος διπλωμάτης.

Όπως αναφέρει το EUobserver, ο ιδιοκτήτης της Uralchem, Ντμίτρι Μαζέπιν, είπε το ίδιο σε συνέντευξή του στους Financial Times, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής.

«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε για τη μεταφορά, όταν το φορτίο είναι ανθρωπιστικό και προσφέρεται δωρεάν στην Αφρική. Οι τράπεζες δεν δέχονται την πληρωμή μας», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα