ΑΘΗΝΑ
04:53
|
20.04.2024
Ο κομμουνιστής ηγέτης των Φιλιππίνων Χοσέ Μαρία Σισόν πέθανε το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 83 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κομμουνιστής ηγέτης των Φιλιππίνων Χοσέ Μαρία Σισόν πέθανε το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 83 ετών μετά από δύο εβδομάδες εγκλεισμού σε νοσοκομείο της Ολλανδίας, ανακοίνωσε το κόμμα του το Σάββατο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Σισόν ήταν ο ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων, του οποίου η στρατιωτική πτέρυγα – ο Νέος Λαϊκός Στρατός (NPA) – έχει ξεκινήσει μια ένοπλη εξέγερση σε μια από τις μακροβιότερες εξεγέρσεις στον κόσμο. Η σύγκρουση μεταξύ του NPA και της κυβέρνησης των Φιλιππίνων έχει επιφέρει το θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων.

«Το προλεταριάτο των Φιλιππίνων και οι εργαζόμενοι άνθρωποι θρηνούν τον θάνατο του δασκάλου τους και του καθοδηγητή τους», ανέφερε το κόμμα σε δήλωση στην ιστοσελίδα του.

Ο αυτοεξόριστος κομμουνιστής ηγέτης ζούσε στην Ευρώπη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή μετά την πτώση του δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος, ο συνονόματος γιος του οποίου εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές του Μαΐου φέτος.

Ο Σίσον μπήκε στη λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ το 2002, εμποδίζοντάς τον να ταξιδέψει.

Το κόμμα είπε ότι ο Σίσον πέθανε ειρηνικά γύρω στις 8:40 μ.μ. (1240 GMT) την Παρασκευή μετά από περιορισμό στο νοσοκομείο της Ουτρέχτης. Δεν έδωσε λόγο για τον εγκλεισμό του Σίσον.

«Ακόμη κι όσο θρηνούμε, δεσμευόμαστε (να) συνεχίσουμε να δίνουμε όλη μας τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας για να προχωρήσουμε την επανάσταση με γνώμονα τη μνήμη και τις διδασκαλίες του αγαπημένου του λαού Κα Τζόμα», ανέφερε το κόμμα.

Ο Σίσον ήταν επίσης γνωστός ως Τζόμα. «Κα» σημαίνει σύντροφος.

Ο προκάτοχος του προέδρου Μάρκος, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, είχε δώσει προτεραιότητα στον τερματισμό της σύγκρουσης με το NPA όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2016, αλλά εγκατέλειψε τις ειρηνευτικές προσπάθειες, εξοργισμένος από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των ανταρτών κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Στο αποκορύφωμά του, το NPA είχε 25.000 ένοπλους μαχητές, αλλά τώρα έχει περίπου 2.000, είπε ο στρατός.

Μετά τον θάνατο του Σισόν, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (DND) κάλεσε τους «λιγοστούς πιστούς που έχουν απομείνει… (να) γυρίσουν την πλάτη τους στη βίαιη και ψεύτικη ιδεολογία» του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο της ειρήνης για τις Φιλιππίνες έχει φύγει· ας δώσουμε τώρα μια ευκαιρία στην ειρήνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το DND.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα