Οι Τυνήσιοι ψηφοφόροι πήγαν στα εκλογικά τμήματα το Σάββατο για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο εν μέσω πολιτικής κρίσης στη βορειοαφρικανική χώρα, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.
Οι πρόωρες κάλπες είναι το τελευταίο βήμα σε μια σειρά έκτακτων μέτρων που έλαβε ο Τυνήσιος Πρόεδρος Κάις Σαϊέντ, τα οποία ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2021 με την ανατροπή της κυβέρνησης, τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη σύνταξη νέου συντάγματος, μεταδίδει το Middle East Monitor.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 π.μ. τοπική ώρα (07:00 GMT) και θα κλείσουν στις 6 μ.μ. (17:00 GMT).
Περίπου 9,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν.
Συνολικά 1.058 υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων 120 γυναίκες, διεκδικούν έδρες στο 161μελές κοινοβούλιο.
Οι βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου μποϊκοτάρονται από πολλά κύρια πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος Ennahda, του Heart of Tunisia Party και του Movement Party.
Ενώ ο Σαϊέντ επιμένει ότι τα μέτρα του είχαν σκοπό να «σώσουν» τη χώρα, οι επικριτές τον κατηγόρησαν για ενορχήστρωση πραξικοπήματος.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοινώνει μποϊκοτάζ στις εκλογές στην Τυνησία
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου στην Τυνησία χωρίς να αναφέρει τους λόγους πίσω από την απόφαση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι: «Δεν θα στείλει παρατηρητές στην Τυνησία για να παρακολουθήσουν τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο Σάββατο».
Το Κοινοβούλιο σημείωσε στη δήλωση που ανάρτησε στον ιστότοπό του ότι δεν θα εξουσιοδοτήσει κανένα από τα μέλη του να παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία ή να σχολιάζει τα αποτελέσματά της για λογαριασμό του.
Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι εάν κάποιο μέλος αποφασίσει να συμμετάσχει, θα είναι δική του πρωτοβουλία και η συμμετοχή του δεν μπορεί να συνδεθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τους λόγους αυτής της απόφασης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Al Mayadeen.
Ανέφερε ότι η Ομάδα Συντονισμού για την Υποστήριξη της Δημοκρατίας και τις Εκλογές παρακολούθησε τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Τυνησία, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Αφρικανικού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Λαών, το οποίο αντιτάχθηκε στα διατάγματα του Προέδρου Κάις Σαϊέντ για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε στην επείγουσα γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με το συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο για δημοψήφισμα και προκηρύξεις εκλογών, η οποία ήρθε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
Σε έκθεσή της τον περασμένο Μάιο, η Επιτροπή της Βενετίας θεώρησε ότι τα νομικά βήματα που έλαβε ο Τυνήσιος πρόεδρος, όπως η τροποποίηση της εκλογικής επιτροπής και η επακόλουθη διοργάνωση δημοψηφίσματος για ένα νέο Σύνταγμα στις 25 Ιουλίου, παραβιάζουν τα συνταγματικά πρότυπα.