ΑΘΗΝΑ
06:36
|
21.09.2024
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Πολωνίας επιβεβαίωσε ότι πυροδότησε κατά λάθος έναν εκτοξευτήρα χειροβομβίδων που του δόθηκε ως δώρο από την Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υψηλόβαθμος αστυνομικός της Πολωνίας επιβεβαίωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι πυροδότησε κατά λάθος έναν εκτοξευτήρα χειροβομβίδων που του δόθηκε ως δώρο από την Ουκρανία, αναφέρει το BBC.

Ο Jaroslaw Szymczyk τραυματίστηκε ελαφρά την Τετάρτη αφού άνοιξε το δώρο στα γραφεία του στη Βαρσοβία.

Eπίσης τραυματίστηκε ένας πολιτικός υπάλληλος.

Ο στρατηγός Szymczyk μίλησε τώρα σε πολωνικό τηλεοπτικό σταθμό για το ασυνήθιστο περιστατικό – η πρώτη φορά που δόθηκαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Είπε στο ραδιόφωνο RMF FM ότι έλαβε το δώρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία.

«Όταν μετακινούσα τους χρησιμοποιημένους εκτοξευτές χειροβομβίδων, που ήταν δώρα από τους Ουκρανούς, έγινε μια έκρηξη», είπε ο στρατηγός Szymczyk στον τηλεοπτικό σταθμό. «Η έκρηξη ήταν ισχυρή – η δύναμη της πρόσκρουσης πέρασε από το πάτωμα και κατέστρεψε την οροφή».

Το BBC ζήτησε επιβεβαίωση των γεγονότων στη συνέντευξη του Στρατηγού από την πολωνική αστυνομία, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Οι μόνες επίσημες πληροφορίες που διατέθηκαν μέχρι στιγμής για το περιστατικό της Τετάρτης ήταν μια σύντομη δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών της Πολωνίας, η οποία ανέφερε ότι ένα από τα δώρα που δόθηκε στον αρχηγό της αστυνομίας από ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στην Ουκρανία στις 11-12 Δεκεμβρίου είχε εκραγεί. Το υπουργείο δεν ανέφερε ποιο ήταν το δώρο.

Το Κίεβο δεν έχει κάνει ακόμη δημόσια δήλωση για το περιστατικό.

Η έκθεση του RMF FM επικαλέστηκε επίσης ανώνυμες πηγές, οι οποίες ανέφεραν ότι οι δύο διαπεραστικοί εκτοξευτές χειροβομβίδων ήταν ένα «ασυνήθιστο πολεμικό δώρο» από τους Ουκρανούς.

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι οι Ουκρανοί είπαν ότι και οι δύο εκτοξευτές είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί και δεν περιείχαν εκρηκτικά, πράγμα που σήμαινε ότι θα μπορούσαν να μεταφερθούν πέρα από τα σύνορα πίσω στην Πολωνία. Ένα από αυτά φέρεται να έχει μετατραπεί σε μεγάφωνο για την αναπαραγωγή μουσικής.

Μετά από αναφορές για το περιστατικό της Τετάρτης, πολιτικοί της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την καταλληλότητα του στρατηγού Szymczyk να ηγηθεί της αστυνομικής δύναμης.

Ο Tomasz Siemoniak, πρώην υπουργός Άμυνας και νυν αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Civic Platform, έγραψε στο Twitter ότι το περιστατικό είναι «αδικαιολόγητο».

«Πρέπει να πέσουν τα κεφάλια εκείνων που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση και που έθεσαν ζωές σε κίνδυνο. Και ο διοικητής έχει χάσει την ικανότητά του να ηγείται της αστυνομίας.»

Εν τω μεταξύ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν σκωπτικά βίντεο και εικόνες, όλα με θέμα ατυχήματα με εκρηκτικά.

«Είναι αλήθεια ότι δεν θα κερδίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά χάρη στον διοικητή @PolishPolice είμαστε φαβορί για το βραβείο Darwin», έγραψε στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής της Πολωνίας, Radoslaw Sikorski, αναφερόμενος στον ποδοσφαιρικό αγώνα που διεξάγεται στο Κατάρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα