ΑΘΗΝΑ
08:06
|
21.06.2024
Το Περουβιανό Κογκρέσο απέρριψε το νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση με 49 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 25 αποχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Περουβιανό Κογκρέσο απέρριψε το νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση με 49 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 25 αποχές. Το νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση θα επέτρεπε τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών το 2023, καθώς και τη συντόμευση των προεδρικών και κοινοβουλευτικών θητειών.

Καθώς δεν έφτασε τις 87 ψήφους υπέρ που απαιτούνταν για δεύτερη ψηφοφορία στο επόμενο κοινοβούλιο, ούτε τις 66 ψήφους που θα υποβληθούν σε δημοψήφισμα, «ο νόμος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση δεν έχει εγκριθεί», είπε ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Χοσέ Ουίλιαμς.

Δεδομένων αυτών των αποτελεσμάτων στην Ολομέλεια του Κογκρέσου της Δημοκρατίας, ο βουλευτής Εντουάρντο Σαλουάνα για το Κόμμα Συμμαχία για την Πρόοδο ζήτησε επανεξέταση της ψηφοφορίας. Το αίτημα του Σαλουάνα παρέμεινε σε εκκρεμότητα για ψήφιση: ο Πρόεδρος του Κογκρέσου είπε ότι η συνεδρίαση θα συγκληθεί σε εύθετο χρόνο.

Το Γραφείο του Διαμεσολαβητή είπε ότι ζήτησε από το Περουβιανό Κογκρέσο να ψηφίσει επειγόντως για να επανεξετάσει το νομοσχέδιο για την προώθηση των εκλογών και έτσι να συμβάλει στη λύση της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε 15 επαρχίες, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης της Ντίνας Μπολουάρτε. Μέχρι στιγμής, η αστυνομική καταστολή έχει αφήσει νεκρούς 20 ανθρώπους, σύμφωνα με τον περουβιανό ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Ο λαός απαιτεί πρόωρες εκλογές για την επόμενη χρονιά, την απελευθέρωση του Πέδρο Καστίγιο, το κλείσιμο του Κογκρέσου, την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και μια συντακτική συνέλευση.

Ο Πέδρο Καστίγιο κρατείται από τις 7 Δεκεμβρίου μετά την αποπομπή του από το Κογκρέσο, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο και να δημιουργήσει κυβέρνηση εξαίρεσης. Χθες, η δικαστική εξουσία (PJ) της χώρας διέταξε 18 μήνες προληπτική κράτηση εναντίον του για το φερόμενο έγκλημα της εξέγερσης.

Εν μέσω της πολιτικής κρίσης στη χώρα της Νότιας Αμερικής, οι πρόσφατα διορισμένοι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού, Πατρίσια Κορέα και Ζαϊχ Πέρες Μπραϊνές, αντίστοιχα, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στη Γαλλία: Η μάχη των ακραίων στη Δεξιά, την Αριστερά και το Κέντρο;

Οι πέντε προκλήσεις του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε

Μπαράζ επαφών Κύπρου-Λιβάνου μετά τις απειλές Νασράλα

Σταϊκούρας: Τον Νοέμβριο η παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα