ΑΘΗΝΑ
00:07
|
25.04.2024
«Εμείς λέμε όχι στο ανώτατο όριο τιμών γιατί η ασφάλεια του εφοδιασμού προέχει», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας σε ανάρτησή του στο Facebook.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο είναι μια «κακή» ιδέα, αλλά η Ε.Ε. μπορεί να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο ούτως ή άλλως, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σίγιαρτο, πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας.

«Εμείς λέμε όχι στο ανώτατο όριο τιμών γιατί η ασφάλεια του εφοδιασμού προέχει», έγραψε ο Σίγιαρτο σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο καθορισμός μιας σταθερής μέγιστης τιμής για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν «κακός, επιβλαβής και επικίνδυνος, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να εισαχθεί παρά αυτό», έγραψε.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε ότι η επερχόμενη σύνοδος στις Βρυξέλλες θα είναι «άλλη μια μεγάλη μάχη» για τη Βουδαπέστη.

Οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ «μάλλον δεν έχουν συναντηθεί ποτέ τόσο συχνά» όσο πρόσφατα, επεσήμανε ο Σίγιαρτο, προσθέτοντας ότι «τώρα οι συζητήσεις είναι δικαιολογημένες επειδή υπάρχει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη».

Ο αποκαλούμενος «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς» προτάθηκε από τις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο ως μια προσπάθεια να προστατευθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ε.Ε. από τις «υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου», οι οποίες εκτοξεύτηκαν στα ύψη λόγω των επιπτώσεων από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την επακόλουθη πτώση των ρωσικών παραδόσεων ενέργειας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος για το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμών εδώ και εβδομάδες. Ορισμένες χώρες εξέφρασαν ανησυχία ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα επιδείνωνε απλώς την αστάθεια της αγοράς, ενώ άλλες υποστήριξαν ότι το επίπεδο των κυμαινόμενων τιμών ήταν πολύ υψηλό για να είναι αποτελεσματικό.

Η τελευταία προσπάθεια συμβιβασμού, που πρότεινε η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., θα συνεπαγόταν την ενεργοποίηση του ανώτατου ορίου, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο Ολλανδικής Διευκόλυνσης Μεταφοράς Τίτλων (TTF), το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, υπερβούν τα 188 ευρώ (199 $) ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες – πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ (περίπου 291 $) ανά MWh που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα απλώς θα σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ε.Ε., εάν εισαχθεί το ανώτατο όριο τιμών, ανακατευθύνοντας τις παραδόσεις προς την αγορά της Ασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα