ΑΘΗΝΑ
11:20
|
04.05.2024
Ο εισαγγελέας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει «οργανικούς δεσμούς» με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών της Τουρκίας (HDP) πρότεινε σήμερα ένας ανώτατος εισαγγελέας που είχε προσφύγει κατά του κουρδικού κόμματος που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα στη χώρα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk και το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν που είναι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, είχε προσφύγει κατά του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας, τον Μάρτιο του 2021, ζητώντας την απαγόρευσή του για φερόμενους δεσμούς του με Κούρδους μαχητές.

Το κόμμα αρνείται τέτοιους δεσμούς.

 Το δικαστήριο αποδέχθηκε το κατηγορητήριο τον Ιούνιο του 2021 σε συνέχεια ετών καταστολής υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία χιλιάδες μέλη του HDP έχουν δικαστεί με κατηγορίες που σχετίζονται κυρίως με την τρομοκρατία.

Ο Σαχίν ζήτησε να παγώσουν «επειγόντως» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του HDP, όπου λαμβάνει κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει «οργανικούς δεσμούς» με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και χρησιμοποιεί τα κεφάλαια σύμφωνα με τους στόχους της μαχητικής οργάνωσης.

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σαχίν θα δώσει τη γνωμοδότησή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης προφορικά στις 10 Ιανουαρίου.

Το Δικαστήριο θα δώσει στη συνέχεια χρόνο στο HDP να προετοιμάσει μια προφορική υπεράσπιση κατά της γνωμοδότησής του Σαχίν.

Το κατηγορητήριο ζητά επίσης πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 451 μέλη του HDP.

Δεν είναι πάντως σαφές εάν η ετυμηγορία θα μπορούσε να εκδοθεί πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν, το αργότερο, τον Ιούνιο του 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα