ΑΘΗΝΑ
19:07
|
07.05.2024
Τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να προτείνουν την αντικατάσταση του Γκουαϊδό με μια επιτροπή βουλευτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας κινούνται για να πάψουν τον Χουάν Γκουαϊδό από τον αρχηγό της λεγόμενης προσωρινής κυβέρνησής τους, κάτι που θα σήμαινε το τέλος μιας στρατηγικής που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και δεν κατάφερε να αναγκάσει σε ανατροπή τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να προτείνουν την αντικατάσταση του Γκουαϊδό με μια επιτροπή βουλευτών.

Οι ηγέτες αυτών των κομμάτων πρόκειται να υποβάλουν την πρόταση την Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας συνόδου της Εθνοσυνέλευσης της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δύο από τους ανθρώπους. Ο Γκουαϊδό συγκάλεσε τη συνεδρίαση για να φτιάξει το δικό του κύκλο ώστε να παρατείνει τη θητεία του για έναν ακόμη χρόνο, η οποία έχει οριστεί να λήξει στις 5 Ιανουαρίου.

Εάν οι νομοθέτες αποσύρουν την υποστήριξή τους, θα τερματιστεί μια μάταιη προσπάθεια προώθησης της αλλαγής καθεστώτος που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η αντιπολίτευση και ένας διεθνής συνασπισμός – με επικεφαλής την κυβέρνηση Τραμπ – συνενώθηκαν γύρω από τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο. Η σκιώδης κυβέρνηση του Γκουαϊδό είχε την υποστήριξη δεκάδων δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες υποστήριξαν ότι ήταν ο νόμιμος ηγέτης επειδή ο Μαδούρο νοθεύτηκε την ψηφοφορία για να κερδίσει την επανεκλογή του το 2018.

Ωστόσο, ο 39χρονος Γκουαϊδό δεν είχε ποτέ πραγματική εξουσία στη Βενεζουέλα και έχασε την υποστήριξη όλων εκτός από λίγες ξένες κυβερνήσεις, με τις ευρωπαϊκές χώρες να εγκαταλείπουν την αναγνώρισή τους και τους νεοεκλεγείς αριστερούς ηγέτες στη Λατινική Αμερική να κινούνται για να αποκαταστήσουν τους δεσμούς με τον Μαδούρο. Στο εσωτερικό, η υποστήριξή του από την αντιπολίτευση έχει μειωθεί σε μικρότερες ομάδες και στο κόμμα Λαϊκή Βούληση, του οποίου ήταν παλαιότερα μέλος.

Ο βουλευτής της Λαϊκής Βούλησης Ισμαέλ Γκαρσία είπε ότι η Εθνοσυνέλευση θα παραβίαζε τη νομοθεσία της Βενεζουέλας εάν αναλάβει τις ευθύνες της προσωρινής κυβέρνησης. Προειδοποίησε επίσης ότι θα έδιναν το κεφάλι του Γκουαϊδό στον Μαδούρο «σε μια ασημένια πιατέλα» και ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσει μια τέτοια απόφαση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την προσωρινή κυβέρνηση στη Βενεζουέλα ανεξάρτητα από τη μορφή που έχει, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει την κατάσταση, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί χωρίς άδεια να μιλήσει δημόσια.

Δεν είναι σαφές εάν ένα τέταρτο μεγάλο κόμμα, η Δημοκρατική Δράση, θα υποστηρίξει τον Γκουαϊδό ή την πρόταση για τερματισμό της θητείας του. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, που θα ψηφίσουν σε μπλοκ, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Δράσης θα αποφασίσουν μεμονωμένα, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους. Ένας εκπρόσωπος του κόμματος δεν απάντησε σε ερωτήσεις που ζητούσαν σχόλια.

Ο Γκουαϊδό δεν απάντησε σε μηνύματα που ζητούσαν σχόλια. Σε ένα tweet τη Δευτέρα, είπε ότι η συνέχεια της Εθνοσυνέλευσης και της προσωρινής κυβέρνησης είναι «ουσιώδης» για την εφαρμογή μιας ανθρωπιστικής συμφωνίας που συμφωνήθηκε από την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση τον Νοέμβριο.

Οι εκπρόσωποι των Justice First και New Era – που υποστηρίζουν την πρόταση για την απόρριψη του Γκουαϊδό – δεν απάντησαν σε μηνύματα που ζητούσαν σχολιασμό.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, πρώην υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Justice First, προέτρεψε τη Δευτέρα την αντιπολίτευση να αποσύρει την υποστήριξή της στον Γκουαϊδό . «Μην αφήνετε τον εαυτό σας να εκβιαστεί», είπε ο Καπρίλες σε συνέντευξη Τύπου στο Καράκας.

Σύμφωνα με την πρόταση, μια επιτροπή βουλευτών της αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να πιέζει για δημοκρατικές αλλαγές και θα έχει την εξουσία να επιβλέπει τα ξένα περιουσιακά στοιχεία υπό τον έλεγχο του Γκουαϊδό, «εξολοθρεύοντας έτσι την προσωρινή κυβέρνηση και όλες τις οντότητες της», αναφέρει το επτασέλιδο έγγραφο.

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που παραμένουν υπό τον έλεγχο της προσωρινής κυβέρνησης είναι το αμερικανικό διυλιστήριο πετρελαίου Citgo Holding Inc. και χρυσός αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που είναι αποθηκευμένος στην Τράπεζα της Αγγλίας. Σύμφωνα με μια ξεχωριστή πρόταση, η Εθνοσυνέλευση θα εξουσιοδοτηθεί να χρησιμοποιεί κεφάλαια που διατηρούνται σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών για να πληρώσει ορισμένα κόστη αντιπολίτευσης, όπως για τα ad-hoc εταιρικά συμβούλια που διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία. Ένα πενταμελές συμβούλιο θα συσταθεί για τη διαχείριση των κεφαλαίων, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του εγγράφου που είδε το Bloomberg.

Οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το αν θα ακολουθούσαν την απόφαση της αντιπολίτευσης ή θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν κινήθηκε αθόρυβα για να ανοίξει κανάλια απευθείας με τον Μαδούρο, στέλνοντας απεσταλμένους στο Καράκας δύο φορές φέτος, πραγματοποιώντας ανταλλαγή κρατουμένων τον Οκτώβριο και άροντας ορισμένες κυρώσεις. Χορήγησε άδεια για να επιτρέψει στη Chevron Corp. να αντλεί περισσότερο πετρέλαιο στη χώρα.

Η Ουάσιγκτον υποστήριξε τις συνομιλίες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, οι οποίες ξεκίνησαν ξανά τον περασμένο μήνα με μια συμφωνία για την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα κεφάλαια για το ανθρωπιστικό σχέδιο, το οποίο θα ανοικοδομήσει σχολεία, θα επισκευάσει το ηλεκτρικό δίκτυο και θα αγοράσει εμβόλια και φάρμακα. Η αντιπολίτευση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν τελικά τις συνομιλίες για να κερδίσουν παραχωρήσεις από τον Μαδούρο, συμπεριλαμβανομένων εγγυήσεων για μελλοντικές εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διεξάγουν προκριματικές εκλογές το επόμενο έτος για να επιλέξουν έναν μόνο υποψήφιο για να συμμετέχει στις κυβερνητικές εκλογές, πιθανότατα τον Μαδούρο. Ο Γκουαϊδό αναμένεται ευρέως να είναι υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα