ΑΘΗΝΑ
11:56
|
04.05.2024
Ο Αμπού Χάμιντ είχε υπάρξει ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ. Καταγόταν από οικογένεια προσφύγων που ζούσε στον καταυλισμό αλ-Αμαρί στη Ραμάλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Παλαιστίνιος κρατούμενος πέθανε υπό ισραηλινή κράτηση παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για απελευθέρωσή του και τις καταγγελίες περί ιατρικής αμέλειας του Ισραήλ μετά την καθυστερημένη διάγνωσή του με καρκίνο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν ότι ο 50χρονος Νάσερ Αμπού Χάμιντ πέθανε το πρωί της Τρίτης στο ισραηλινό νοσοκομείο Assaf Harofeh κοντά στο Τελ Αβίβ.

Μεταφέρθηκε ξαφνικά το απόγευμα της Δευτέρας από την κλινική των φυλακών Ράμλα στο νοσοκομείο μετά από σοβαρή επιδείνωση της υγείας του και έπεσε σε κώμα.

Γενική απεργία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης με καταστήματα, σχολεία και επιχειρήσεις κλειστά σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων της Ραμάλα, της Χεβρώνας, της Ναμπλούς και της Τζενίν, για να θρηνήσουν τον θάνατο του Αμπού Χάμιντ.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι ο Αμπού Χάμιντ «μαρτύρησε ως αποτέλεσμα της πολιτικής της σκόπιμης ιατρικής αμέλειας» και κατηγόρησε ως υπεύθυνη την ισραηλινή κατοχή.

Ο Αμπού Χάμιντ διαγνώστηκε με προχωρημένο στάδιο καρκίνου του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2021, αφού, σύμφωνα με ομάδες για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων, οι ισραηλινές αρχές καθυστέρησαν την παροχή ιατρικών εξετάσεων και θεραπείας.

Η οικογένειά του, ομάδες κρατουμένων και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν από τότε ξεκινήσει μια εκστρατεία καλώντας το Ισραήλ να τον απελευθερώσει και προειδοποιούσαν ότι εκτίθεται σε «αργό θάνατο» λόγω ιατρικής αμέλειας. Η οικογένεια είπε επανειλημμένα ότι ήθελε ο γιος της να πεθάνει κοντά της.

Τον Σεπτέμβριο, μετά από μήνες χημειοθεραπείας, το νοσοκομείο Assaf Harofeh ανέφερε σε ιατρική έκθεση ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο για να σώσει τη ζωή του.

Το νοσοκομείο συνέστησε να αποφυλακιστεί αμέσως και είπε ότι ήταν «στις τελευταίες του μέρες». Ωστόσο, στάλθηκε πίσω στην κλινική της φυλακής Ramla και παρέμεινε φυλακισμένος.

Η σορός του δεν έχει δοθεί ακόμη στους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι παρακολουθούν τον φάκελό του στα ανώτατα κλιμάκια, και έτσι δεν μπορεί ακόμη να πραγματοποιηθεί η κηδεία του.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία που οργάνωσαν πολιτικά κόμματα σήμερα το πρωί στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας για το θάνατο του Αμπού Χάμιντ και την ισραηλινή ιατρική αμέλεια.

Σε χθεσινή της δήλωση, η Εταιρεία Παλαιστινίων Κρατουμένων (PPS) είπε ότι οι ισραηλινές αρχές «δεν εξέτασαν τα αιτήματά μας για την απελευθέρωση του κρατουμένου λόγω της δύσκολης κατάστασης της υγείας του».

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ζητώντας την απελευθέρωση των ασθενών Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Ο ανώτερος ηγέτης του κινήματος Ισλαμικής Τζιχάντ που εδρεύει στη Γάζα, Χάλεντ αλ Μπατς είπε στη διαδήλωση ότι η ισραηλινή κατοχή είναι «πλήρως υπεύθυνη για τη δολοφονία του Αμπού Χαμίντ».

«Η συνεχής πολιτική ιατρικής αμέλειας είναι μια μορφή αργής δολοφονίας που ασκείται εναντίον των κρατουμένων μας. Αυτό δεν θα περάσει χωρίς τίμημα ή τιμωρία», προειδοποίησε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού οργάνωσαν έκτακτη επίσκεψη για τη μητέρα και τον αδερφό του στο νοσοκομείο χθες το βράδυ, ωστόσο ο Αμπού Χάμιντ βρισκόταν ήδη σε κώμα.

Ο Αμπού Χάμιντ ήταν πρώην ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας του πολιτικού κόμματος Φατάχ, της Ταξιαρχίας Μαρτύρων al-Aqsa. Καταγόταν από οικογένεια προσφύγων που ζούσε στον καταυλισμό αλ-Αμαρί στη Ραμάλα, στην κεντρική Δυτική Όχθη.

Ήταν φυλακισμένος από το 2002 και καταδικάστηκε σε ισόβια για τον ρόλο του σε επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν εδώ και καιρό τεκμηριώσει και καταδικάσει μια «εσκεμμένη ισραηλινή πολιτική ιατρικής αμέλειας».

Σύμφωνα με ομάδες κρατουμένων, οι αρχές των ισραηλινών φυλακών καθυστερούν τακτικά τους ελέγχους και τις χειρουργικές επεμβάσεις για Παλαιστίνιους κρατούμενους για χρόνια.

Εξειδικευμένοι γιατροί δεν είναι τακτικά διαθέσιμοι, εκτός από οδοντιάτρους, και «τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή χορηγούνται ως θεραπεία για σχεδόν όλα τα προβλήματα υγείας», ανέφεραν οργανώσεις για τα δικαιώματα σε κοινή τους έκθεση προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Το 2020, τέσσερις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση.

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Παλαιστίνιος κρατούμενος Σαμί Ουμούρ, 39 ετών, πέθανε μετά από πολύμηνη καθυστέρηση μιας επειγόντως αναγκαίας χειρουργικής επέμβασης για τα σοβαρά καρδιακά προβλήματα από τα οποία υπέφερε.

Από το 1967, περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν πεθάνει από ιατρική αμέλεια στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με την Εταιρεία Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι θεωρούν τους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές ως πολιτικούς κρατούμενους, που βρίσκονται υπό κράτηση λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής ή της αντίστασής τους σε αυτήν.

Υπάρχουν τώρα περίπου 4.760 Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον 500 που πάσχουν από διάφορες ασθένειες, καθώς και περισσότεροι από 20 που πάσχουν από καρκίνο.

Εν τω μεταξύ, περίπου 820 κρατούμενοι κρατούνται υπό «διοικητική κράτηση», μια αμφιλεγόμενη πολιτική που επιτρέπει στο Ισραήλ να κρατά κρατούμενους χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών. Κατέρρευσε φράγμα.

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα